Érdekességek a Tátra történelméből – Anyám országa Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2016/09/17
Hirdetés
Több ezer turista, sorban állás a turistautakon, tömegek a hegyen és Zakopanéban – úgy tűnik, a Tátra ma már nem számít titokzatos, távoli és megközelíthetetlen vidéknek. Higgyék el azonban, hogy sok különös história vár még megismerésre, mint pl. az alábbi érdekes történet, amely biztosan felkelti a Tátra-mániákusok érdeklődését.
1899-ben a lengyel származású világhírű tudós, a Nobel-díjas Maria Skłodowska-Curie és férje, Pierre Curie is megmászta a Tengerszem-csúcsot. A hegyek iránti szeretetüket sikerült továbbadni leányuknak, Évának is, aki Romuald Gantkowskival közösen, a New York-i lengyel közösség támogatásával 1938-ban Lengyelországban forgatták a The Land of My Mother (Anyám országa) című filmet, melyből természetesen a Tátrát sem lehetett kihagyni.

A felvétel 11. percében kezdődik a Zakopanéban és a Gáspár-csúcson forgatott rész, amely bemutatja a csúcsra közlekedő drótköteles felvonó kabinját, a fenséges hegyeket, a gyönyörű növényzetet, a síugróversenyt, és mindenekelőtt a háború előtti giccs-és üzletiességtől mente tátrai hangulatot.

 
Hirdetés
Hirdetés