Túrahátizsák kisokos Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2016/06/10
Hirdetés
A hazai piacon fellelhető hátizsákok „tengerében” könnyen elmerülhetünk. Sokan bele sem gondolunk, hogy egyes nélkülözhetetlen kiegészítőink vagy ruhadarabjaink „jelenléte” éppen azért nem tűnik fel túrázás közben, mert kiválasztása alapos mérlegelést követően történt meg. Ilyen a hátizsák is. Ha jó, fel sem tűnik, hogy velünk van. Megtudhatjuk azt is, hogy mi áll az esetenként hatalmas árkülönbségek hátterében.
A vállpántok szélessége, párnázása, alakja és szellőzése egyaránt kulcsfontosságú. Tervezésükkor – és természetesen a vásárlás alkalmával is – nagy figyelmet kell fordítani ezek megfelelő összhangjára. A nagyobb méretű táskák vastagabban párnázott, szélesebb vállpántokat kapnak a terhelés optimális elosztásához, emiatt azonban nehezebben is szellőzik alattuk a vállunk. A gyártók különféle anyagok felhasználásával próbálják a terhelhetőséget maximalizálni a hatékony szellőzés megtartása mellett. Az alakjukat illetően törekednek a lehető legergonomikusabb formát megtalálni, ráadásul az sem mindegy, hogy hölgyeknek vagy uraknak készül-e a táska.

Igen kényes pont zsákunk hátrész-kialakítása. Ez a rész érintkezik a legnagyobb felületen a testünkkel, a komfortzónák körültekintő megtervezése ezért rendkívüli jelentőséggel bír. A szellőzés, a kényelem és a stabilitás szintén fontos kritérium. Alapvetően két megoldás terjedt el: a párnázott és az ún. feszített hát, melyek közül az elsőnél különböző formájú, eltérő sűrűségű párnázással, míg a második esetében huzalokkal vagy lemezekkel ívesre feszített hálós hátrésszel fekszik fel hátunkra a zsák.
Előbbi előnye, hogy könnyebben pakolhatunk a táskába, valamivel stabilabban fekszik fel hátunkra, hátránya viszont, hogy kevésbé szellőzik. A feszített hát legfőbb „büszkesége” természetesen maga a szellőzés. A hátrész tervezésekor szintén fontos tényező, hogy nőknek vagy férfiaknak készül-e a termék, hisz a gyengébbik nem képviselőinek rendszerint rövidebb és keskenyebb háta van.
Az sem elhanyagolandó, hogy táskánk milyen anyagokból készült, és azok miként kerültek összevarrásra. A nagyobb gyártók szakadásmentes, strapabíró, esetenként vízlepergető tulajdonságú textíliákat használnak, amelyeket – a praktikusságot szem előtt tartva – más tulajdonságú anyagokkal is kombinálnak. Ezen felül rendkívül fontos, hogy az adott zsák, rendeltetési területének megfelelően, kellő számú és méretű zsebbel, füllel és akasztókkal legyen felszerelve. A legtöbb modell víztartó rendszer (ivótáska) „befogadására” is alkalmas.
Végül egy pár gondolat a méretre igazíthatóságról. Mivel nem vagyunk egyformák, elengedhetetlen, hogy a megpakolt táskánk a megfelelő helyre kerüljön hátunkon, vállunkon és derekunkon. Mindezt úgy, hogy viselése komfortos legyen. Ehhez a vállpántok, a derék- és a mellkaspánt, illetve a hátrész kellően széles tartományban történő állíthatóságára van szükség. Ha éppen táskanéző körútra indulnánk, idézzük fel magunkban az itt olvasott tippeket, hogy a legalkalmasabb darabot választhassuk ki a szűkösnek korántsem nevezhető hazai kínálatból.
A turistamagazin.hu teljes cikke további hasznos tanácsokkal és fotókkal itt olvasható!

Forrás és fotó: http://www.turistamagazin.hu
Hirdetés
Hirdetés