Érdekességek a Tátra történelméből – Eltévedés az Útvesztő-barlangban Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2016/04/30
Hirdetés
Több ezer turista, sorban állás a turistautakon, tömegek a hegyen és Zakopanéban– úgy tűnik, a Tátra ma már nem számít titokzatos, távoli és megközelíthetetlen vidéknek. Higgyék el azonban, hogy sok különös história vár még megismerésre, mint pl. az alábbi érdekes történet, amely biztosan felkelti a Tátra-mániákusok érdeklődését.
Az Útvesztő-barlang (Jaskina Mylna) elnevezés nem véletlen. A barlangnak számos elágazása van, ezért a barlang bejárásához jó ha nem csak egy zseblámpa van a hátzsákunkban, de egy gombolyag is hasznos segítőnk lehet. Az Útvesztő-barlang feltárásának történelme során sajnos egy halálos balestet is feljegyeztek.

1945. július 25-én Józef Szykowski atya pontosan meg nem határozott úticéllal indult a Tátrába. Miután több napja nem került elő, a hegyimentők megkezdték a keresését, amely azonban kudarccal végződött, a papot nem találták meg. Holttestét csak 1947 januárjában találták meg az Útvesztő-barlang egyik oldalágában. Valószínűleg eltévedt az egymásra nagyon hasonlító folyosókon, és egyszerűen éhen halt. A kedvezőtlen körülmények (pl. a háborús viszonyok miatt visszaesett turizmus) megakadályozta őt abban, hogy megtalálja a barlangból kivezető utat.

Forrás: http://goryiludzie.pl; Fotó: Michał Bilko
Hirdetés
Hirdetés