Hogy viselkedjünk viharban a hegyen? Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2015/05/18
Hirdetés
A zivatar tavasszal és nyáron az egyik leggyakoribb természeti veszélyforrás a Tátrában. Hogyan viselkedjünk vihar idején, és mindenekelőtt hogyan kerüljük el a viharokat? Ne feledjük, hogy a hegyekben a legintenzívebb zivatartevékenység a déli, délutáni órákban fordul elő. Ezért talán érdemes feláldozni a reggeli pihenést, korán hajnalban felkelni és útnak indulni, hogy a legsebezhetőbb időpontban már visszaútban, a csúcsok és gerincek régiója alatt tartózkodjunk. Az visszaút során is szenteljünk különös figyelmet az ereszkedés során előforduló nehézségekre – sok baleset történik a sietős, meggondolatlanul végrehajtott visszaút során. Folyamatosan kísérjük figyelemmel az időjárás alakulását, már otthon, a túra tervezése során tanulmányozzuk az időjárás előrejelző oldalakat, majd ha lehetőségünk van rá, az útba eső menedékházakban is kérjünk ilyen irányú felvilágosítást. Amennyiben villámlással kísért zivatarokat jeleznek a meteorológusok, változtassuk meg a terveket, és inkább egy kellemesebbnek ígérkező városnézés mellett döntsünk a veszélyessé válható túra helyett.

Hogyan viselkedjünk, ha közeledő vihart észlelünk? Először is maradjunk nyugodtak. Az ilyen helyzetben a pánik a lehető legrosszabb tanácsadó. Amennyiben a vihar a gerinceken ér el minket, legalább 100 méterrel ereszkedjünk le a gerinc alá. Próbáljunk meg a gerinc szélvédett oldalán lejjebb ereszkedni, mivel az esetleges villám nagy valószínűséggel a túlsó oldalon, szintén valamivel a gerinc síkja alatt fog lecsapni. Miután egy viszonylag biztonságos helyen találjuk magunkat, távol a láncoktól és egyéb, fémből készült mesterséges segédeszközöktől, kuporodjunk össze. Legelőnyösebb, ha a hátizsákunkra ülünk, mivel ez szigetelő réteget képez a testünk és a föld között, így nem jöhet létre másodlagos kisülés. A lépésfeszültség magakadályozása érdekében legjobb, ha összezárjuk a lábainkat. Amennyiben nagyobb csoportban vagyunk, szét kell oszlanunk a területen, természetesen elkerülve a fákat. Az sem árt, ha kikapcsoljuk a mobiltelefonunkat.
A vihart az egyik legsúlyosabb és leggyakoribb nyári veszélyhelyzet a Tátrában. Ha azonban betartjuk a fenti néhány alapvető biztonsági szabályt, különös figyelemmel a korai indulásra, nem lesz veszélyes számunkra, és már csak a menedékház ablakából csodálhatjuk meg erejét.

Forrás és fotó: http://portaltatrzanski.com; Fotó: Andrzej Opacian
Hirdetés
Hirdetés