Iható-e a tátrai források, patakok, tavak vize? Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2014/10/01
Hirdetés
A Csendes-patak.
Egy hosszú túrán, amikor éget a nap, a források vize oázisként nyújthat felüdülést a turistáknak, a tavak látványa pedig a víz utáni elviselhetetlen vágyat ébreszti az emberben. A vizek, amelyek a tátrai forrásokból erednek, majd patakként folynak tovább, kétségtelenül jó minőségűek. Amikor azonban a tátrai vizek tisztaságáról beszélünk, azt nem lehet az egész Tátrára általánosítani. Ennek okai teljesen logikusak: a víz minőségét a különböző területeken számos tényező befolyásolja. Ilyenek például a talaj és a kőzet vízáteresztő képessége, a felszínt borító növényzet mennyisége és típusa, a sziklás terep vízzel való telítettsége, a talaj fagyási képessége, valamint az ember által végzett gazdasági tevékenység. Ezektől függően minden helyszínen más és más a beszivárgási folyamat. Ezeken túlmenően a víz kémiai összetétele szintén nem egységes.

Ez nagymértékben annak a kőzetnek a típusától függ, amellyel a víz érintkezik a felszíni folyás és a felszín alatti áramlás során. Nagy jelentőséggel bír az időtartam is, ameddig a víz a különböző típusú kőzetekkel érintkezik.
A Tátra magasabban fekvő részein a víz kémiai összetétele hasonló az esővízhez. Ezekben a vizekben nagyon alacsony a mineralizáció (ásványosodás). Ezért ha tátrai vizet fogyasztunk, az csak nagyon kis mértékben oltja a szomjúságot (oldja a szervezetben az ásványi anyagokat). Ezért a dehidratáció elkerülés céljából inkább palackozott ásványvizet fogyasszunk. A tátrai vizeket mindenki kizárólag csak saját felelősségére ihatja. Ezek a vizek nem oltják a szomjúságot, és attól a helyszíntől függően, ahol a szomjunkat szeretnénk oltani, ezeken túlmenően szennyezettek is lehetnek.
A Tátra történelmében a vizekkel kapcsolatos, emberi kéz által végzett első beavatkozás akkor történt, amikor a tavak partján álló menedékházak szennyvizét a tavakba engedték. A menedékházak napjainkban már szennyvíztisztító berendezésekkel vannak ellátva, de a történelem fekete lapjaira kívánkozik annak a szállodai mosodának az esete, amely egyenesen a Poprádi-tóba engedte le a szennyvizét, amelytől aztán megváltozott a tó vizének színe. A tó mélyén később több, a partján álló szállóból származó hulladékot gyűjtöttek össze.
A lehetséges vízvételi forrásnál azt is figyelembe kell venni, hogy a vízvételi helyet használják-e vadon élő állatok, valamint az alsóbb részeken azt is, hogy a pásztorok legeltetnek-e arrafelé juhokat. A szennyezett víz azonban tartós gyomorproblémákat okozhat, ami kiszáradáshoz vezethet. A vizek beszennyezéséért viszont leginkább maguk a turisták a felelősek. Tevékenységük maradványait rendszeresen búvárok gyűjtik össze a tátrai tavakban. Mielőtt tátrai vízzel oltjuk szomjunkat, gondoljuk végig, mi mindennel találkozhat a víz útja során… Mindent összevetve legjobban tesszük, ha a boltokban vagy akár a menedékházakban megvásárolható palackozott vizekkel oltjuk szomjunkat.

Forrás és fotó: http://portaltatrzanski.com; Fotó: Nagy Árpád
Hirdetés
Hirdetés