Teljesen kiszáradt a Kő-pataki-tó Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2021/11/10
Hirdetés
A Magas-Tátra egyik jelképe, a Kő-pataki-tó (Skalnaté pleso) november elejére teljesen víz nélkül maradt. A „kiszáradt” tó látványa egyszerre vonzó és drámai, egyben felveti a kérdést: mi történik a tátrai természettel? Lehet, hogy az éghajlatváltozás az oka?
Az október végi hosszú hétvége előtt még legalább egy úgynevezett szem volt a tóban – egy kis medence a tó közepén, kedden (november 2-án) azonban a magashegyi tó teljesen víz nélkül maradt. A Kő-pataki-tó, amely a körülötte található turisztikai terület legnagyobb látványossága jelenleg valójában nem nevezhető tónak, hiszen hiányzik belőle a víz, és csak száraz sziklák vannak az alján.
„Bevallom, hogy nem emlékszünk arra, hogy a tó a történelemben valaha is teljesen kiszáradt, hogy valóban egyetlen csepp víz nélkül maradt volna” – mondta Martina Petránová, a Tátrai Nemzeti Park Állam Erdészet (Štátne lesy TANAPu) szóvivője. Pavel Faško klimatológus kifejtette, hogy a mérések szerint a tó vize nem elfolyt, hanem fokozatosan elpárolgott a tóból. „Mivel a tavat esővíz táplálja, logikus, hogy csapadékmentes időszakokban csökken a víz szintje” – magyarázta Petránová.

A térségben uralkodó viszonyok szakértői szerint az idei ősz szép volt ugyan, de nagyon száraz, eső és csapadék nélkül. „Ez hatással volt a tó vizének állapotára. Nem kis gondot okoz a vizet a tó medrében tartani, mivel a múltban a híd és a gát építése során megbolygatták a morénát, emiatt a víz hét túlfolyón keresztül kifolyik a tóból” – tájékoztatott Juraj Jancík, a felvonó állomásának vezetője.
A tó vizét a körülötte található létesítmények saját szükségleteikre használják, ez azonban nincs hatással a vízszintre. „Nem közvetlenül a tóból, hanem a fölötte lévő tározóból merjük a vizet, amelyben még mindig rengeteg víz van, mert a tározón nincsenek lyukak”.
A tó ismert az ingadozó vízszintjéről – szeptember elején a változatosság kedvéért olyannyira megtelt, hogy a víz átömlött a gáton és a hídon. „Ez nem gyakran fordul elő, most azonban egy heves esőzés után feltöltődött, de néhány órán belül visszaállt a normális vízszint” – mondta akkoriban a felvonó egyik munkatársa.
Ha sok eső esik, a vízszint több napig is emelkedhet, november 2-án azonban havazott a Tátrában, így lehetséges, hogy a tó medre tavaszig fehér és fagyott marad, de víz nélkül.
Forrás és fotó: https://spravy.rtvs.sk; https://www.cas.sk

Hirdetés
Hirdetés