Tátrai rekordok – legmagasabb, legalacsonyabb, legnagyobb… Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2022/03/14
Hirdetés
A Tátra a Kárpátok legmagasabb része, melynek hosszú íve Ausztriától Romániáig húzódik, és amely azzal az egyedülálló címmel is büszkélkedhet, hogy a Föld legkisebb magashegységeként tartják számon. Bár ez alighanem csak feltételezés, hiszen valószínűleg senki sem hasonlította össze a kisebb hegyvonulatok kiterjedését, mégis érdekes kijelentés, amely a világ minden táján felkeltheti az emberek figyelmét, hogy Szlovákiában van valami, ami annak ellenére, hogy milyen kicsi, mégis ilyen gyönyörű.
A lepsiden.sk oldal szubjektív összeállítást készített a tátrai rekordokról – legyen szó természeti adottságokról, növényekről és állatokról, a legfontosabb közlekedési látványosságról, a legrégebbi, még ma is létező menedékházról vagy a Tátrában készült leghíresebb játékfilmről. Lássuk hát a tátrai „Leg”-eket.

A Nefcer-vízesés – Szlovákia legmagasabb vízesése
A Nefcer-vízesés (Kmeťov vodopád) egy több lépcsőből álló vízesés a Nefcer-völgyben (Nefcerská dolina), a Magas-Tátrában. A legmagasabb és legalacsonyabb lépcső közötti távolság légvonalban 900 m, az egyes lépcsők magassága kb. 80 m. A vízesést az Alsó-Terianszkó-tóból (Nižné Terianské pleso) kifolyó Nefcer-patak (Nefcerský potok) táplálja, mely a Nefcer-völgy sziklás lépcsőin, a Kapor-völgybe (Kôprova dolina) vezető torkolat közelében, 1580-1200 m magasságban három vízesést hozott létre. Mai szlovák nevét Andrej Kmeť szlovák természettudósról kapta, eredeti szlovák neve Nefcerský vodopád volt. A vízesés legmagasabb lépcsője a turistaforgalom számára nem hozzáférhető.
Fotó: wikipédia
 



Kúszófüzek (Salix repens) – A legalacsonyabb fafajok Európában
A kúszófüzek (Salix repens) különböző fajtái mindössze 2–5 cm magasságúak. Ezek a hómezők körüli alpesi füzek (Salix herbacea, Salix retusa és Salix reticulata) kúszó állományokat alkotnak a szubalpin és az alpesi övezetben. A növényt fekvő, legyökerező ágak jellemzik, melyekből levelekkel és virágokkal díszített hajtások sarjadnak. Ezek a kúszófüzek szőnyeg és rácsos formákat alkotnak. A Salix herbacea az aljzat kőzettől függetlenül nedvesebb helyeken fordul elő, a Salix retusa grániton és mészkövön is előfordul, ahol gyakran belenő a sziklák repedéseibe. A Salix reticulata a Magas-Tátrában főként mészkövön, grániton csak szórványosan fordul elő.
 
Szürkefarkas – A legnagyobb kutyaféle vadállat Európában
A szürkefarkas (Canis lupus) testhossza 1,2-1,5 m, max. súlya 79 kg. Magányosan él, de gyakran (különösen télen) falkában is, amelyet egy szülőpár vezet, amit mindenkinek szigorúan tiszteletben kell tartania. A farkasoknál olyan erős a párkapcsolat jelentőséger, hogy ha a pár egyik tagja elpusztul, a másik haláláig magányosan él tovább. Egy farkas akár napi 70 km-t is képes megtenni izmos lábain. Általában éjszaka vadászik, különösen a beteg, kimerült patásokra, de kisebb emlősökre is.
Az emberek között meglehetősen rossz híre van, amely azonban nem feltétlenül igaz. Az elmúlt száz évben csak egy ember elleni támadást jegyeztek fel 1951-ben, az is egy pásztorok által megvert és elkergetett farkasról szólt.
Ebben az összefüggésben említsük meg Európa legnagyobb macskaféléjét, a hiúzt (Lynx lynx), melynek testhossza 85-130 cm, maximális súlya 36 kg. Pettyes bundája, rövid farka, sajátos fehér szakálla és hegyes, jellegzetes szőrbojtban végződő füle van. Magányosan él a középső és a nagyobb magasságban lévő nagy kiterjedésű, sűrű erdőkben. Túlnyomórészt éjszakai állat, ráadásul nagyon félénk, kiváló hallással és látással rendelkezik. Védett faj, a Tátrai Nemzeti Parkban kb. 25 egyed él.
Forrás és fotó: https://lepsiden.sk

Hirdetés
Hirdetés