A TANAP nem javasolja a Csorbai-tó vízszintjébe történő beavatkozást Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2021/08/02
Hirdetés
A Tátra Nemzeti Park Igazgatósága (Správa TANAPu) nem javasolja a Csorbai-tó (Štrbské pleso) vízszintjébe történő beavatkozást, mivel az érintett területen védett kétéltű fajok fejlődési szakaszban vannak. Ilyen esetben a megnövekedett vízszint kapcsán inkább a turistaút átmeneti átirányítását vagy ideiglenes lezárását javasolják. A területen olyan védett kétéltű állatfajok élnek, amelyek jelenleg fejlődési szakaszban vannak, ezért bármilyen beavatkozásról csak akkor beszélhetünk, ha majd ezek a kétéltűek (békák) elhagyják a vízfelületet” – mondta Pavol Majko, a TANAP Igazgatóság igazgatója.
Mivel a terület 5. fokozatú védettséget élvez, ez a döntés a nemzeti park vezetésének prioritása.

A nemzeti park addig is szakértők segítségével kíséri figyelemmel e fajok előfordulását. „Figyelünk, mást nem tehetünk. Ha kevés a víz a tóban, pánik tör ki, amikor sok víz van a tóban, akkor is pánik van. Meg kell értenünk végre néhány természetes folyamatot, és a természetet olyan entitásként kell felfognunk, amelynek joga van azt tenni, amit akar. A természet nem a mi szabályaink szerint működik” – mondta Majko. A Csorbai-tó vízszintje tavaly ősszel kezdett emelkedni, ma is magas, amely időnként elönti a turistaút egy részét. Az elmúlt hónapokban több megbeszélésre került sor a tó vízszintjének emelkedésével kapcsolatban.
Azt a földterületet, amelyen a Csorbai-tó található, valamint a tó vizét a Tátrai Nemzeti Park Állami Erdészet (Štátne lesy TANAPu) kezeli, akik három lehetséges megoldást dolgoztak ki a probléma megoldására. Közülük a legnagyobb visszhangot kiváltó javaslat az volt, hogy a tó vizét pumpálják át a Malom-patakba (Mlynický potok), ehhez azonban szükség lenne az állami természetvédelmi hatóság jóváhagyására. „Jelenleg ez tűnik a leghatékonyabb megoldásnak, de elismerem, hogy a természetvédelem és a Malom-patakra és környezetére gyakorolt ​​hatás szempontjából nem biztos, hogy a leghelyesebb” – mondta Peter Spitzkopf, a TANAP Állami Erdészet vezetője. „Ez csak akkor lehet reális megoldás, ha nem veszélyezteti az ott élő védett fajokat” – tette hozzá Majko.
Forrás és fotó: https://spis.korzar.sme.sk

Hirdetés
Hirdetés