Hegyivezetők alulértékelve - Jaroslav Michalko hegyi vezető Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2014/04/25
Hirdetés
Jaroslav Michalko (57) nemzetközi hegyivezető 44 éve mássza a hegyeket. Az egész világon, de leginkább a Magas-Tátrában vezeti az ügyfeleket, olaszul, angolul és oroszul beszél. Pályafutása legnagyobb kihívása Észak-Amerikában, a Mount McKinley (6194 m) csúcsára történő vezetés volt. Ügyfeleivel több alkalommal jutott fel a világ legmagasabb csúcsaira, ebben az évben pl. a Kilimandzsáróra (5895 m) és az Elbruszra (5642 m).

A hegyivezetés hivatás az Ön számára, vagy mellette mással is foglalkozik?
„Hivatás. Jelenleg csak hegyivezetéssel foglalkozom”.

Ez igényes és költséges hivatás? Mennyibe kerül a hegyivezető felszerelése?
„A megfelelő felszerelés néhány ezer euroba kerül. És ez fogyóeszköz, melyet gyakran kell cserélni. Egy megfelelő bőrbakancs például kb. 110.000 métert bír ki, ez alig több mint két szezonra elég.”

Hogyan lehet valakiből hegyivezető?
„Elsősorban hegymászónak kell lenni, ezen kívül jól kell tudni síelni. Ha ezek megvannak, el kell végezni egy 3-4 éves képzést, majd ennek végén államilag ellenőrzött vizsgát kell tenni.”

Meg lehet élni a hegyivezetésből, vagy ez inkább csak kényelmes és hasznos időtöltés?
„Ez elég nehéz kérdés. Ha valaki ebből szeretne élni, néhány évet vezetni kell, ki kell építeni egy ügyfélkört, ezen kívül pedig szerencse is kell hozzá. Az Alpokban a hegyivezetőket sokkal jobban elismerik, Szlovákiában a mi munkánk alulértékelt.”

Mennyi túrát kell vezetni ahhoz, hogy megkeressen 1000 €-t?
„A Gerlachfalvi-csúcsra vezetett túra díja 250 €.”

A hegyivezető pszichológus is egyben? Extrém helyzetekben, amelybe az ügyfelek kerülhetnek, meg kell velük birkózni, vagy meg kell előzni ezeket?
„A hegyivezetőknek jelenleg nem kell pszichológiai teszten részt venni. Rendelkezünk nagy falakon szerzett hegymászó tapasztalattal, és gyakran szembesülünk nehéz helyzetekkel. A vezető helyzete néha nagyon nehéz, főleg rossz idő és sérülés esetében. Ilyenkor a vezetőnek nyugodtnak kell maradni, és meg kell oldani a helyzetet. Az ilyen helyzetek kezelését tanulják meg a vezetők a képzés során.”

A legnehezebb helyzet az ügyfelekkel a hegyen?...
„Néhány évvel ezelőtt vezettem egy férfit és két unokáját a Gerlachfalvi-csúcsra. Emelkedés közben leestem egy nagy kőtömbről. Miközben zuhantam lefelé, magammal rántottam az egyik unokát, akivel össze voltam kötve. Többszörös törése lett. Szerencsére a nagypapa felkészült volt, és megfeszítette a kötelet, így 10 méter után megállt a zuhanás. A fiú a kórházban végezte. Két év múlva visszatért, és megkért, hogy ismételjük meg a túrát. Megmutattam neki a nagy kőtömböt, ahonnan leesett. Két éve várt arra, hogy megérintsem. A következő nyáron már nem volt a helyén. Az unoka sikeresen elérte a csúcsot.”

A legkeményebb téli túra? Fagyás?
„Mount McKinley (6194 m) és – 40 °C. Jelentős fagyást nem szenvedtem, talán azért, mert gyakran járok mezítláb a hóban, és hideg vízben fürdöm.”

Megpróbált feljutni a nyolcezer méternél is magasabb Annapurnára, a világ 10. legmagasabb hegycsúcsára. Mi történt, amiért csak próbálkozás lett a dologból?
„Későn érkeztünk az északi fal alá, nem volt elég időnk, és elszakadt a hasizmom…”

Került már ügyfelekkel extrém helyzetbe? Mit tett akkor?
„A tapasztalt ügyfelek gyakran a kelleténél nagyobb rizikót vállalnak, anélkül, hogy ennek tudatában lennének. A döntésem mindig a helyzettől függ. Időjárás, az ügyfél felkészültsége, hóviszonyok, a kockázat nagysága, amelyet még fel tudok vállalni, hogy ne kerüljünk olyan extrém helyzetbe, amelyről a túra előtt szó sem esett… Sok ilyen esetem volt. Sokszor pl. olyan szűz havon akarnak síelni, amely a következő napon lavina formájában jön le a hegyről.”

Túra előtt végez az ügyfeleknél alkoholtesztet? Mit tenne, ha egyik ügyfele alkoholos állapotban szeretne elindulni?
„Személy szerint én nem tesztelem az ügyfelek alkoholos állapotát. Néha a férfiak isznak egy kortyot túra előtt, de mászás közben nagyon gyorsan kilélegzik az alkoholt. Egyszer találkoztam olyannal, hogy valaki a visszaúton ivott, de ezért nem hibáztattam. Olyan vidékről származott, ahol a fröccs diétának számít…”

A tél a veszélyesebb a lavinák miatt, vagy a nyár?
„Nyáron nagy figyelmet kell fordítani a gyorsan és gyakran változó időjárásra, a viharokra és a villámlása.”

Hány éves korág dolgozhat hegyivezetőként?
„Ha fizikailag és mentálisan jól érzem magam, akkor még hosszú ideig. Van olyan kollégám, aki 77 éves, és még mindig vezet.”

Az életkor itt hátrány vagy előny? Ön meddig akar vezetni?
„A kor egyrészt előnyt jelent. A tapasztalat, a szemlélet… Másrészt viszont hátrány is lehet. Egy-egy túra után hosszabb idő alatt regenerálódik a szervezet. Még hosszú ideig tervezem a hegyivezetést, van egy 2 éves kislányom…

Forrás: http://www.sme.sk; Fotó: www.vysoketatry.com
Hirdetés
Hirdetés