Női hegyi vezető a Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2013/07/08
Hirdetés
A tátrai csúcsokra nem csak férfi vezetővel lehet feljutni, hanem immár 18 éve egy bájos hölgy vezetésével is csúcshódításra indulhatunk. A Tátrában egyetlen nő dolgozik hegyi vezetőként, ő pedig nem más, mint a 49 éves Zofia Bachleda. Lengyelországból származik, de úgy ismeri a Tátra szlovák oldalának völgyeit és csúcsait, akár a tenyerét. A turisták havonta több alkalommal is igénybe veszik őt tátrai túráik során. „Amikor kicsi voltam, sok könyvet olvastam a hegyekről és a Tátráról, melytől teljesen le voltam nyűgözve. Amikor 16 éves lettem, azonnal beiratkoztam egy hegymászó tanfolyamra. Emlékszem, hogy az ehhez szükséges szülői hozzájárulást én magam írtam alá” – emlékszik a mosolygós szőke hölgy, aki tagja a Hegyi Vezetők Szövetsége Nemzetközi Uniójának, (UIMLA), Szlovákiában pedig a Himalaya Club tagjaként lehet igénybe venni a szolgáltatásait.

„Magánemberként is elérhető vagyok, bárki kapcsolatba léphet velem saját honlapomon keresztül” – teszi hozzá Zofia. Kezdetben voltak olyanok – ma már kollégák –, akik  miután megtudták, hogy egy nő felveszi velük a versenyt, fintorgatták az orrukat. „Értésemre adták, hogy egy nőnek az otthon melegét kell őrizni, és nem a magas csúcsokat járni. Úgy gondolom azonban, hogy többségük ma már másképpen vélekedik erről. 1995-ben elvégeztem egy két éves hegyi vezetői tanfolyamot, és az elmúlt 18 évben kellőképpen meggyőztem őket az ellenkezőjéről” – mondta Zofia, aki a Tátra lengyel oldalán, Zakopanéban él, de ügyfelei többsége a hegység szlovák oldalán veszi igénybe szaktudását.
Néhány turista azonban előzetesen kétségbe vonta szaktudását. „Számomra egyértelmű, hogy ők úgy gondolják, nehogy már egy nő vezesse őket a hegyen. Higgyék, amit akarnak. Az évek során rengeteg visszatérő ügyfelem volt, akik hegyi vezetőt keresve mindig megkérdezik, vezetem-e őket?” – mondja mosolyogva Zofia, aki a lengyel mellet szlovákul és angolul is beszél. Mindazonáltal az általa vezetett turistákkal néha neki is meg kell oldania komplikált helyzeteket. „A hegyi vezető néha pszichológus is kell, hogy legyen” – zárja a beszélgetést Zofia.

Hegyi vezetős utak a Tátrában:
o   A Himalaya Clubnak 24 akkreditációval rendelkező hegyi vezető a tagja, igazolványuk feljogosítja őket a Magas-Tátrában történő hegyi vezetésre.
o   A Magas-Tátrában 45 különböző nehézségű, hegyi vezetővel igénybe vehető útvonalat tartanak nyilván. Néhány esetben a túra célja ugyanaz, de az oda vezető útvonal változó.
o   A hegyi vezetés ára függ a vezetett turisták számától, a létszám növekedésével együtt csökken a személyenkénti ár. Egy vezető a legtöbb útvonalon maximum három személyt vezethet, télen azonban általában csak kettőt.
o   A legolcsóbb hegyi vezetés 60 euroba kerül, ennyiért a Csorbai-csúcsra vagy az Erzsike-toronyra juthatunk fel egy háromtagú csoport tagjaként. Ezt az összeget a csoport minden tagjának meg kell fizetnie.
o   233 euroba kerül a legdrágább vezetés, ennyit kell fizetni a Ganekre vezető útért a Kopár-csorbán keresztül. Ez az összeg akkor érvényes, ha egy személyt vezet a hegyi vezető.
o   A legkeresettebb útvonal természetesen a Tátra legmagasabb csúcsára, a Gerlachfalvi-csúcsra (2655 m) vezető útvonal, amely 6 különböző útvonalon érhető el. Ennek a túrának az ideje 8-10 óra.

Forrás és fotó: http://www.cas.sk
Hirdetés
Hirdetés