Ellopott emléktáblák a Magas-Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/11/14
Hirdetés

Az elmúlt hetekben a színesfém tolvajok több emléktáblát is eltüntettek a Magas-Tátrában. A hegység életében kiemelkedő szerepet játszó személyeknek emléket állító sárgaréz táblák egymás után tűnnek el a településekről. Elsőként Matlárházán tűnt el a település alapítójának, Loisch Mátyásnak az emléktáblája. Később Felsőtátrafüredről, a Három-forrástól, majd Csorbatóról tűntek el emléktáblák, utóbbi településen Szentiványi József emléktábláját tulajdonították el a színesfém tolvajok.

Az eddigi utolsó eset Jiří Wolker emléktáblája volt Tátraszéplakon, amely a településen lévő kis tavacska partjáról tűnt el. „Ez az emlékmű ellenállt a szeszélyes tátrai időjárás viszontagságainak, túlélte a rendszerváltást. Sajnos nem tudott ellenállni az emberi kapzsiságnak, a történelemmel szembeni tiszteletlen magatartásnak” – mondta el Tátraváros önkormányzatának illetékese. Ezt az emléktáblát 1949-ben, a cseh költő halálának 25. évfordulóján állították. Az ilyen esetek miatt javasolja az önkormányzat, hogy a színesfémből készült táblákat műanyag táblákkal helyettesítsék, amely nem lenne vonzó a tolvajok számára. A Tátrában több tucat emléktábla található a települések különböző pontjain.
A Tátrai Szépítő Egylet (Tatranský okrášľovací spolok, TOS) ezen a nyáron tisztította meg a Loisch-forrás környékét, ekkor még a helyén volt a három, szlovák, magyar és német nyelvű sárgaréz  emléktábla. „Az emlékmű 70 évet vészelt át sértetlenül, most azonban valaki ellopta a táblákat” – fejezte ki felháborodását Patrik Kolesár, a TOS képviselője. Véleménye szerint az eltulajdonított emléktáblák a történelmi tárgyak gyűjtőihez, vagy egyszerűen csak a színesfém tolvajokhoz kerülhetnek. Az ilyen kellemetlenségek ellenére sem mondanak le azonban további területek megtisztításáról.  „Szeretnénk ismét felállítani az eltulajdonított emléktáblákat. Jelenleg a rendőrségi nyomozás eredményére várunk, aztán fogjuk eldönteni, hogyan állítsuk helyre az emlékműveket” – tette hozzá az egyesület képviselője.
Poprádon csaknem tucatnyi színesfém felvásárló telep működik. Az egyik ilyen telep vezetője adott tájékoztatást arról, milyen feltételekkel vásárolnak fel színesfémet. „Minden megvásárolt anyagot lefotózunk, a nyilvántartásunkban pedig szerepel a vásárlás időpontja, valamint a fényképek száma. Feljegyezzük az ügyfél nevét, címét és személyi igazolványának számát, valamint aláírását. Ha jön a rendőrség, és talál bármilyen anyagot, a kérdéses anyaghoz tartozó információkból és fotókból meg tudják állapítani, kitől vásároltuk az árut” – mondta el a telep vezetője. A vonatkozó jogszabályok szerint pl. csatornafedeleket, síneket, vasúti és közúti elektromos berendezéseket, valamint emléktáblákat nem lehet felvásárolni. A sárgarézötvözet felvásárlási ára 2,70 €/kg. Egy 10 kg-os emléktáblával tehát a tolvajok 27.- €-t kereshetnének. „Normális ember nem tulajdonít el ilyen dolgokat. Ezek ez emberek mindent ellopnak, függetlenül azok kulturális értékétől, ők mindent pénzben mérnek” – tette hozzá.
Jelenleg nem tisztázott, hogy ki tulajdonította el a színesfém emléktáblákat. „A nyomozás ismeretlen elkövető ellen folyik. Az eltulajdonított emléktáblák értéke változó, azok mérete, formája és más tulajdonságai szerint. A kárt növeli az eltulajdonított emléktáblának helyt adó emlékműben okozott kár is” – mondta el a rendőrség szóvivője. Az átlagos kár a becslések szerint 2.000 € körül mozog. Ha a rendőrségnek sikerül elfogni az elkövetőket, akkor minden bizonnyal börtönbe kerülnek, az ilyen jellegű bűncselekmények szerint kiszabható büntetés akár 2 évig terjedő szabadságvesztés is lehet. Ha valaki megvásárolja az emléktáblákat, nem büntethető abban az esetben, ha nem volt tudomása arról, hogy a megvásárolt áru bűncselekményből származik. „Ha viszont tudomása volt arról, hogy az áru bűncselekményből származik, és ennek ellenére megvásárolja azt, akkor orgazdaság miatt meg lehet indítani ellene a büntetőeljárást” – fejezte be a rendőrség illetékese.
Forrás és fotó: http://poprad.korzar.sme.sk
Hirdetés
Hirdetés