Látkép ivócsarnokkal és promenáddal Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2018/08/04
Hirdetés

Valamikor a 70-es évek végén történt a Tátrában. Az üdülőhely parkjában, amely egykor jobb napokat, kertészt azonban már rég nem látott, délutánonként megjelent egy idős pár. Leültek egy padra, fogták egymás kezét, és néztek a régi, fából készült zenepavilon felé, amely kopott volt, a lépcsője korhadt, és környékét benőtte a gaz.
De az ő képzeletükben napernyős hölgyek és sétapálcás urak élvezték a fürdőzenekar délutáni hangversenyét, és egy régi keringő melódiája szállt a virágokkal szegélyezett, ápolt sétányok felett. Aztán – minthogy a csoda nem történt meg és nem tért vissza a múlt – a két öreg felállt, és szótlanul eltipegett. Ez a kép jutott mindig eszembe osztrák fürdőhelyeken járva, ahol megőrződött és működik mindaz, aminek maradványait itt, az egykori Monarchia keleti felén az utóbbi években megpróbáljuk életre kelteni, ha még lehet.
Nagymamám mesélte, hogy gyerekkorában (XIX-XX. század fordulója) ők sosem nyaraltak külföldön, mert dédapám nem volt hajlandó a jó magyar pénzt külföldön pazarolni. E dicséretes patriotizmus értékéből egy keveset levon, ha ránézünk az akkori térképekre: Pöstyéntől Szovátáig, Bártfától Tusnádig, Stubnyafürdőtől Palicson át Crkvenicáig elég csinos választék volt olyan fürdőhelyekből, ahová útlevél és pénzváltás nélkül is el lehetett jutni.

A legtöbb gyógyhely Felső-Magyarországon volt
A legkedveltebb a 19. században Bártfafürdő volt, ahol megfordult I. Sándor orosz cár, Mária Lujza francia császárné, Erzsébet királyné (Sissy), hogy csak a koronás főket említsük. Valamivel később épült ki Tátrafüred, amely gróf Csáky Istvánnak köszönheti alapítását, de felvirágoztatása Rainer János György érdeme. 1833-ban vette bérbe a telepet, amely akkor mindössze hat házból állt. Amikor 1868-ban a bérlettől visszavonult, már 20 ház, valamint tánc-, játék- és éttermek álltak, és persze fürdő, amelynek 1840-ben alkalmazott első orvosát név szerint is ismerjük: Dr. Possewitz állt az egyre nagyobb számban érkező vendégek rendelkezésére.
A felvidek-ma teljes cikke itt olvasható!
Forrás és fotó: http://felvidek.ma

Hirdetés
Hirdetés