Az eltűntnek vélt Szontagh-emléktábla

Az eltűntnek vélt Szontagh-emléktábla

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2024/06/11
Úgy tűnik, hogy mégis fennmaradt, sőt mindenki számára látható a hosszú ideje eltűntnek vélt Szontagh-emléktábla.
Hirdetés

Az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlása után 1918-ban létrejött Csehszlovákia területén több más egyesület, intézmény mellett a Magyarországi Kárpátegyesület (MKE) működését is betiltották, az egyesületnek az új állam területén maradt része azonban Karpathenverein (Kárpátegyesület) néven folytathatta munkáját. Az egyesület többek között Szontagh Miklós emlékét is szerette volna megörökíteni. Miután a Tarajkán álló Szilágyi-emlék vasszerkezetére 1933-ban felerősítették Fischer Miklós emléktábláját, 1937-ben Dénes Ferenc és Guhr Mihály mellett Szontagh Miklós emléktábláját is elhelyezték a kilátón. 

Az eltűntnek vélt Szontagh-emléktábla-1
A Szontagh emléktábla a Szontagh-villa homlokzatán
Az eltűntnek vélt Szontagh-emléktábla-1
Forrás: Kovács Attila gyűjteménye

Hová tűntek az emléktáblák?

Az emléktáblával kapcsolatban az elismert szlovák Tátra-kutatók, mint pl. Ján Gašpar vagy idősebb és fiatalabb Ivan Bohuš is azt írták könyveikben, hogy az emléktáblák 1945 után ismeretlen körülmények között eltűntek, hollétükről nem rendelkeztek információval.

Helyükre kerülnek a mozaik darabjai...

Az eltűntnek vélt Szontagh-emléktábla-2
A Szontagh-villa Újtátrafüreden
Az eltűntnek vélt Szontagh-emléktábla-2
Forrás: Nagy Árpád

Nem kizárt, hogy az alábbiakban olvasható felvetést már mások is beigazolták, mivel azonban a Magas-Tátrában nincs másik, a Karpathenverein által állított emléktábla, fontosnak tartom, hogy az információ nyilvánosságra kerüljön.
2005-ben fotóztam első alkalommal az újtátrafüredi Szontagh villát, homlokzatán az emléktáblával, majd 2010-ben a Szilágyi-emlék vasszerkezetét, amelyen a mai napig megtalálhatók az emléktáblákat tartó konzolok.

Az eltűntnek vélt Szontagh-emléktábla-4
A Szilágyi-kilátó a Tarajkán
Az eltűntnek vélt Szontagh-emléktábla-4
Forrás: Kovács Attila gyűjteménye

2023-ban az MKE jubileumi ünnepségsorozatának egyik fontos helyszíne volt a Szilágyi-emlék. Orosz Örs, mint szakavatott értékmentő itt hívta fel a figyelmem a konzolokra, de ekkor még nem állt össze a kép. 2024 tavaszán viszont rábukkantam egy 1970-es években kiadott, a Szontagh villát ábrázoló képeslapra, és feltűnt, hogy az emléktábla nincs az épület homlokzatán. Ennek az információnak köszönhetően kezdett tisztulni a kép. Az épület homlokzatán napjainkban is látható, német és szlovák nyelvű emléktábla ugyanis a két világháború közötti időszakra jellemzően magyar nyelvű szöveg nélkül készült annak érdekében, hogy megelőzzék az esetleges rongálásokat. Az emléktábla azt követően került az épület homlokzatára, miután a Szontagh család 1991-ben visszakapta a korábban államosított villát. 

Az eltűntnek vélt Szontagh-emléktábla-3
A Szilágyi-kilátó vasszerkezetén jól láthatóak az emléktábla tartókonzolai
Az eltűntnek vélt Szontagh-emléktábla-3
Forrás: Kovács Attila gyűjteménye

E felismerés után azonnal a Tátrába utaztam, hogy ellenőrizzem ezt a teóriát. Az emléktábla méreteinek rögzítését követően a Tarajkára siettem, ahol a Szilágyi-emlék vasszerkezetén a mai napig mind a négy korábbi emléktábla tartóelemei megtalálhatóak. A mérőszalagról leolvasott számok pontosan egyeznek az emléktábla méreteivel, sőt, a felső két konzol nyoma az emléktáblán is megfigyelhető!
A négy emléktáblából egy tehát minden kétséget kizáróan létezik, ami viszont az is jelentheti, hogy ha ezt az emléktáblát egykor megmentették, akkor elképzelhető a további három tábla is létezhet valahol…
Forrás: Kovács Attila

Hirdetés
Hirdetés