Autóverseny a Halastóhoz – amikor ez még lehetséges volt Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2018/12/17
Hirdetés

A Halastóhoz vezető híres-hírhedt aszfaltút nem csak a bakancsos, félcipős, edzőcipős turisták és a lovaskocsin történő utazást kedvelők körében népszerű. A napjainkban a Halastóhoz kiránduló tömegből nyilván kevesen tudják, hogy kevesebb mint egy évszázaddal ezelőtt nemzetközi hegyi autó- és motorversenyeket is rendeztek ezen az útvonalon. Ez biztosan sokakat meglep, éppen ezért talán érdemes végigolvasni a Tátra napjainkban legnépszerűbb turistacélpontja történelmének ezt az érdekes fejezetét.
A Halastóhoz vezető aszfaltútról a Tátrában kiránduló turisták többségének, főleg akik a csendet és a nyugalmat keresik a hegyekben, nincs túl jó véleménye. Ez persze nem véletlenül összefügg a „vasárnapi turisták” végtelen tömegével, akik a közelmúltban többször is felelőtlenül viselkedve tettek tanúbizonyságot az ilyen kirándulásra való felkészületlenségükről. Természetesen azokról az esetekről van szó, amikor a felelőtlen turisták több alkalommal is a hegyimentőket riasztották, mert meglepte őket, hogy este besötétedett, vagy egyszerűen kijelentették, hogy eltévedtek – az aszfaltúton… Ha tehát fontosabb a csend és a nyugalom, mint a leggyorsabb módon eljutni a Halastóhoz, érdemes alternatív útvonalat választani, amely legalább részben elkerüli ezt az útvonalat.

Most azonban ismerkedjünk meg ennek az útvonalnak a történetével, ahol a különböző gépjárművek zaja a múltban nagy szerepet játszott a lengyel autóipar fejlődésében.
Azon talán nem is érdemes vitázni, hogy minden korszakot a saját törvényei szabályoznak, és azt is el kell ismerni, hogy a Halastóhoz vezető aszfaltút a múltban több alkalommal is rendkívüli események színhelye volt. Az út jelenleg a napi több ezer turista beszédétől és a lovak patkóinak csattogásától hangos, őseink idején azonban a lóerők üvöltse verte fel errefelé a természet csendjét.
Az útvonal hosszú és meglehetősen érdekes története jelentősen hozzájárult a tátrai turizmus fejlődéséhez. A Bialkai-szénégető (Palenicą Białczańską) és a Halastó (Morskie Oko) közötti útszakasz az Oswald Balzer út része, amely Zakopanéban kezdődik, és a hegyek lába alatt, Łysą Polanán át a Bialka-völgybe (Dolina Białki) vezet, majd annak legfontosabb mellékvölgyén, a Halastavi-völgyben (Dolina Rybiego Potoku) a Mickiewicz-vízesések (Wodogrzmoty Mickiewicza) mellett a halastónál ér véget.
Az útvonal kiépítése 1902-ben fejeződött be, és a XX. század közepéig kavicsos út volt. Ezzel együtt tiroli stílusú épületek is épültek azon munkások számára, akik minden vihar, hosszabb ideig tartó esőzés vagy földcsuszamlás után elvégezték az úton a szükséges javításokat. Néhány ilyen épület a mai napig létezik, de az eredetitől sokszor teljesen eltérő állapotban.




Kevésbé ismert tény, hogy a két világháború közötti időszakban ezen az útvonalon rendszeresen szerveztek autóversenyeket. Ilyen volt pl. a Tátra Rally, amely az első hegyi verseny volt a lengyel autóipar történetében.

Ezt a versenyt a Krakkói Automobil Club 1927. augusztus 14-én szervezte meg első alkalommal Łysa Polana és a Halastó között.



Az első kiírásban 18 autó és 18 motor vetélkedett, a résztvevők valamennyien lengyelek voltak.


A későbbi időben a versenyen már nemzetközi mezőny indult.
A versenyek személyautó, sportautó és versenyautó kategóriákban zajlottak.

A versenyeken számos, akkoriban és mai is ismert autómárka képviseltette magát, így pl. Mercedes, Steyer, Austro-Daimler, Grofri, Bugatti, Alfa Romeo, Gräf & Stift , Fiat, Lancia és Tatra.







A motorkerékpárok versenyében olyan márkák indultak, mint pl. az FB, Indian, BSA, Harley, Puch, Franciss Barnett, AJS, Motosacocho vagy a Cotton.



Érdekes módon sem a Nemzeti Természetvédelmi Tanács, sem a Tátra Társaság nem ellenezte a versenyek szervezését ezen az útvonalon, csupán arra hívták fel a nézők figyelmét, hogy ne tartózkodjanak túl közel az járművekhez.



Az utolsó autóversenyt 1931-ben rendezték itt, nem utolsó sorban talán amiatt, mert a sajtóban a kezdetektől tiltakoztak a zajos és nagy tömegeket megmozgató esemény megrendezése ellen.

A XX. század második felében az útvonalat modernizálták és leaszfaltozták, majd a Bialkai-szénégető és a Halastó közötti szakaszt lezárták a közúti forgalom előtt. Jelenleg a parkolótól a Hajfű-tisztásig (Polana Włosienica) csak gyalog vagy lovaskocsival juthatunk el, melyek a közelmúltban számos vitát gerjesztettek, ezért jelenleg is folyamatban van a lovaskocsik elektromos hajtású járművekkel történő felváltása.


Objektíven el kell ismerni, hogy a természetvédelmi szempontok miatt nyilvánvalóan szükséges volt a tátrai autóversenyek megszüntetése. Ma már el sem tudnánk képzelni, hogy a Tátrai Nemzeti Parkban minden nyáron versenyautók dübörögjenek. Mindazonáltal valahol legbelül egyfajta nosztalgiával és nagy adag irigységgel gondolhatunk a korábbi generációkra, akik teljesen gondtalanul képesek voltak autóversenyeket szervezni ebben a csodálatos környezetben.
Forrás és fotók: https://www.wktoregory.pl

Hirdetés
Hirdetés