2021. február 15., hétfő

Medvék a Tátrában – amit érdemes tudni róluk

2020. december 7-én Michal Haring, a natureguiding.sk munkatársa érdekes dolgot mesélt a medvékről, viselkedésükről, étkezési szokásaikról, vagy arról, hogyan lehet elkerülni a velük való találkozást. A tatry.sk oldal szerkesztői osztották meg a szakembertől származó alábbi értékes információkat, melyek adott esetben akár életmentők is lehetnek.
Tudtuk-e, hogy:
- Egy nőstény barnamedve súlya 200 kg, a hím pedig 350 kg
- Természetes közegükben, a vadonban 20-30 évig élnek
- Táplálékuk 90%-a növényi eredetű, és csak 10%-a állati tetem vagy hulladék
- Nem jó vadászok, ezért inkább a hiúzok vagy a farkasok által elejtett állatok tetemével táplálkoznak
- Nagyon jó, akár 2100x jobb a szaglásuk, mint az emberé
- 2x jobb a halásuk, mint az emberé
- A színeket kb. ugyanúgy érzékelik, mint egy ember
- A Kárpátokban kb. 7000 egyed él (főleg Romániában)
- Szlovákiában 1930-ban kb. 20 egyed élt

Hihetetlen, hogy akkoriban ilyen kevés medve élt itt. Aztán betiltották a medvevadászatot, és a barnamedve populáció fokozatosan növekedni kezdett. 1970-ben mintegy 200-300 egyed élt Szlovákiában, a legutóbbi, 2014-es számláláskor pedig 1256 egyedet számoltak össze. A medvék számát jelenleg mikroszatellit markerek segítségével határozzák meg, melyhez a vadászok, erdészek és természetvédők vér-, vizelet-, szőr- és székletmintákat gyűjtenek, amelyeket etanollal töltött csövekbe helyeznek, és az ezekből nyert adatokat felhasználva állapítják meg egyedszámukat. Szlovákiában a medvék jelenlegi becsült száma 1000 és 1450 egyed között van.


Túlszaporodtak-e a medvék Szlovákiában?
A medve populációja stabil, nem csökken és nem is emelkedik. A tapasztalt szakértő szerint annyi medve él Szlovákiában, amennyinek biztosított az élettere. Az egyik tényező, amiért a közvélemény szerint a medvék túlszaporodtak Szlovákiában, az a tény, hogy sok erdőt kivágtak, és így a medvék jobban láthatóak. Az erdőövezetben, a legelőkön, de a hegygerinceken is előfordulnak, a tipikus élőhelyük a Tátrai, az Alacsony-Tátrai és a Fátrai Nemzeti Parkok, valamint a Polyána hegység.
 
A globális felmelegedés hozzájárul-e a medvék hibernációjának csökkenéséhez?
Az elmúlt években a téli hónapokban fokozatosan emelkedő hőmérsékleteket figyelhettünk meg. Ez a hőmérséklet természetesen megzavarhatja a medvék hibernációját, amely általában novembertől február-márciusig tart. A nősténymedvék másznak be elsőként a téli odújukba, és ők bújnak elő onnan utolsóként. A hímeknél ennek az ellenkezője igaz – később kezdik és korábban fejezik be a téli álmot. Egy enyhe télen pedig vannak medvék, melyek egyáltalán nem hibernálódnak. A hibernáció során a medvék időnként felébrednek, kicsit mászkálnak, ürítenek, keresnek valami apróságot a foguk alá, aztán visszabújnak téli odújukba. A fiatal medvék, akiket az anyjuk már elűzött maga mellől, általában nem tudják, hogyan kell megfelelő odút készíteni, ezért gyakran előbújnak onnan, és a tél folyamán jobbra cserélik azt.
 
Žabo medve teszteli a konténereket
Szlovákiában 2016-tól hatályos a hulladékgazdálkodásról szóló törvény, amely a Tártában és a medvék előfordulási helyén kötelezi a helyieket a hulladék biztonságos tárolására. A medvéket leginkább a húsmaradványok, a sajtok, a joghurtok és más hasonló élelmiszerek vonzzák, amelyek segítik a súlygyarapodásukat. Ilyen esetekben gyakran sajnos műanyag maradványok is a medvék gyomrába kerülnek. Ezeket a szemétben túrkáló medvéket „Food Condition Bear“ néven emlegetik, ami azt jelenti, hogy az állat természetes viselkedését megváltoztatva a hulladékgyűjtő konténerben keres élelmet. A „konténeres medvék” száma nem populációjuk nagyságától vagy a medvék túlnépesedésétől függ, hanem a hulladék nem kellően biztonságos elhelyezésétől, amely vonzza a medvéket, és amelyekből megpróbálják megtölteni a gyomrukat. Erre az egyik lehetséges megoldás a nem biztonságos módon tárolt hulladék tulajdonosára kiszabott bírság, ahogy ez pl. Kanadában is van, ahol szintén gyakori a medvék előfordulása. A hagyományos hulladékgyűjtő edények alkalmazása, és a konténeres medvék fokozatos eltávolítása nem megoldás, mert helyükbe még több medve érkezhet, akiket vonz a „gyorsétterem” lehetősége. Szlovákiában a rendelet nem határozza meg pontosan, hogyan kell a hulladékgyűjtő konténereket biztosítani, de az állami természetvédelem honlapján megtalálható a hulladékok biztonságos elhelyezéséről szóló szabályozás. Michal Haring elmondta, hogy a kassai állatkertben tesztelik a medvék ellen biztonságot nyújtó hulladékgyűjtő edényeket. A kb. 400 kg súlyú Žabo nevű medve viselkedésével tesztelik a konténereket, hogy azok biztonságosan használhatók-e a terepen. A második szakaszban a Tátrában élő medvék tesztelik majd azokat, amelyek kisebbek, de mozgékonyabbak.
 
Hogyan lehet minimalizálni a medvével való találkozás lehetőségét?
Hegyvidéki területen a hajnali órák előtt és alkonyat után korlátozni kell a mozgást, csak a kijelölt túraútvonalon szabad haladni, és klf. hangoskodással (pl. sípolás, éneklés vagy tapsolás) figyelmeztetni kell a medvét a jelenlétünkre. Kerüljük el a korlátozott kilátással rendelkező és a sűrű növényzettel benőtt területeket, ne lépjünk be a távoli üregekbe és barlangokba, és mindig figyeljük a környezetünket. Ha sátrazunk, az élelmiszert a sátortól távol (pl. egy fán) tároljuk.
 

Elmenekülni, vagy halottnak tettetni magunkat?
Ha közelről találkozunk egy medvével, nagyon fontos, hogy hagyjunk neki helyet, ha menekülési útvonalat keres. A medve alapvetően nem akar velünk konfliktusba keveredni. Mivel vadállat, és vadász​​ösztönnel bír, nem tanácsos előle elfutni vagy kiabálni. Ne feledjük, hogy a medve nem akar megenni minket, de ha elfutunk előle, akkor üldözni fog minket. Ezért találkozás esetén nyugodtnak kell maradni, passzívan és csendben kell lenni (azaz ne dobáljuk kövekkel és ne integessünk felé a túrabottal). Ebben a helyzetben segíthet, ha halottnak tettetjük magunkat, vagyis hasra fekszünk, és kezünket a fejünk mögé helyezzük. Javasoljuk, hogy a hátizsák maradjon rajtunk, ami megvédi a hátunkat. A nősténnyel és a bocsokkal való találkozás esetén soha ne álljunk közéjük, és ne is figyeljük a bocsokat, mivel a nőstény medve azt gondolhatja, hogy zsákmányként figyeljük őket.

Ha kutyával túrázunk, akkor fontos, hogy a kutya legyen a vezető. Ha a kutya meglátja a medvét, azonnal a gazdához fut, és így nagyobb támadási felületté válnak, mint önmagában a kutya.
A medve elleni leginkább ajánlott védelem és világszerte a leghatékonyabb fegyver a medvespray, melyet legjobb az övünkön mögött vagy hátizsákon hordani. Természetesen nem a hátizsákban, mivel onnan nem tudnánk azonnal elővenni. Ez a spray Amerikában a medvetámadások 92% -át elhárította. Hatótávolsága legfeljebb 10 méter, amely védőfelhőt létrehozva irritálja a medve szemét, aki emiatt elszalad. Attól nem kell tartani, hogy az irritáció következtében ránk támad, a spray inkább nevelő hatással van rá.
Forrás és fotó: https://www.tatry.sk

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...