2020. április 13., hétfő

A TOPR hegyimentőjét jelölték az „Év kalandja” díjra

A Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) egyik hegyimentőjét, Paweł Jankowskit is jelölték a National Geographic által alapított „Év kalandja” díjra, mégpedig a világ legmagasabb vízeséséről, az Angel-vízesésről (Venezuela) történő ugrásáért.
Jankowski 2019 márciusában ugrott le az Angel-vízesésről. A vízesés csaknem egy km, egészen pontosan 979 m magas. „Venezuelában szükségállapot van érvényben, az utcán zavargások vannak, mindennaposak az áramszünetek, teljes a káosz a médiában. Mindenre kiterjedő ellenőrzések vannak, csak a kapcsolatok és a nemzeti zászló jelenthet segítséget. A pemon törzsből származó vezetőnkhöz terepjáróval és kisrepülővel jutottunk el. A tárgyalások eredményeképpen 12 indián teherhordót sikerült szereznünk, akik segítségünkre voltak a vízeséshez vezető, az Auyantepui-fennsíkon lévő dzsungelben, a szavannákon, mocsarakban és sziklalabirintusokon keresztül vezető út során.

A naptól égetten, fáradtan és piszkosan, de boldogan értük el a világ legnagyobb vízesése, az Angel-vízesés küszöbét. Innen kellett leugrani az ismeretlenbe, mivel len nem várt senki, nem volt információim a szélirányról és a leszállóhelyről. 15 másodperc szabadesés, 200 km/h sebesség, megfelelő testtartás, a lehető legbiztonságosabb módon távolodjak el a falról, 400 m-en kinyitni az ejtőernyőt, 3 perc siklás” – összegezte röviden a National Geographic magazinnak az ugrást.
 
Forrás és fotó: https://portaltatrzanski.pl

6 megjegyzés:

 1. És ezek az emberek büntetnek és állítanak be felelőtlennek, ha januárban a Tátrában túrázok. Bravó!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Rosszul látod. Ezek az emberek "mentenek" meg. (önkéntes mentőszolgálat)

   Törlés
  2. Gratulálok Pawel Jankowskinak ! ! Szép teljesítmény ! Neked kedves Névtelen pedig azt javaslom , menj Tirolba , ott senki nem állít meg ! Magam is voltam télen , egyedül , nézd meg a Youtube : " Mountain Hardwear Direkt 2 P Winter Tour ,Fuchs Péter "

   Törlés
 2. az élet lehet óvatos settenkedés és lehet bátor álom.Ilyen bátor álmodók nélkül hol járnánk ?

  VálaszTörlés
 3. Én nem is értem, hogy bír egy vízesés ilyen magas lenni��

  VálaszTörlés
 4. Nem indiai teherhordót, hanem indián teherhordót!

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...