A hegyek és a szerelem – egyre több ifjú párt fotóznak a Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2017/10/16
Hirdetés
Marianna, a menyasszony Sztropkóból (Stropkov), Martin, az ifjú férj Bártfáról (Bardejov) származik. Mindkettőjük közös szerelme a Tátra. Martin önkéntes hegyimentő, és egy ideig dolgozott a Hosszú-tavi menedékházban. Marianna egy sportboltban dolgozik, immár a férjével együtt. Mindketten minden szabadidejüket a természetben töltik. Amikor szóba került az esküvői fotózás, ehhez más közeg, mint a Tátra szóba sem került köztük. A jól sikerült fotókat megosztották a közösségi oldalakon, amelyek másokat is megihlettek.
Annak ellenére, hogy napjainkban egyre népszerűbbek a megszokott kereteken kívül rendezett esküvői szertartások, a Tátrában ez mindig bizonyos veszélyt rejt magában. Az időjárás változékony, az esküvő időpontját általában több hónappal korábban meg kell határozni, és az akkor körülményeket illetően semmiben nem lehetünk biztosak. Ezt az évente a Tátrában esküdni tervezett pároknak csak mintegy 20 %-a kockáztatja meg. Nem beszélve az extra költségekről, amelyek egyáltalán nem elhanyagolhatóak. A Sziléziai házban az esküvői felár 200 €, a Lomnici-csúcson ezért 400 €-t kell fizetni.

Martin és Marianna nem kockáztattak, az esküvőt Sztropkóban tartották, és csak az esküvői fotózásra jöttek a Tátrába. Nem volt azonban konkrét elképzelésük arról, mit és hogyan szeretnének. Nem is kerestek profi fotóst. Kezdetektől tudták, hogy erre Martin egykori kollégáját, Viktort fogják felkérni, a Hosszú-tavi menedékházból. Néhány beszélgetés után meg is egyeztek.
Nem volt nehéz szép helyet találni, annál nehezebb volt viszont olyan napot találni, ami mindhármuknak – a menyasszonynak, a vőlegénynek és a fotósnak is – megfelelt. Többször is módosították a dátumot, végül is az esküvő után egy hónappal készültek ezek a képek.
Hosszú ideig tartott megtalálni a megfelelő helyszínt. „Eredetileg a Zöld-tónál szerettünk volna fotózni, de ez később túl hétköznapinak tűnt” – emlékezik Marianna. Végül is aztán a Felkai-völgyre és a Felkai-tóra esett a választásuk, amely a Sziléziai ház mellett található. A „D” nap nagyon korán kezdődött. „Hajnal 5-kor már készen álltam, a barátnőm elkészítette a hajamat, majd elment” – tette hozzá. A Sziléziai házhoz autóval vitték fel őket. „Nem fogunk 6 km-t gyalogolni esküvői ruhában és öltönyben” – magyarázza döntésüket Marianna.
„A fiúk azt mondták, menjünk fel a vízesés fölé, a rétre. Fent a hatalmas szélben, kisírt szemmel próbáltam felvenni a menyasszonyi ruhámat. Közülük többen is lefotóztak minket. Sírtam. Attól féltem, hogy kócos lesz a hajam, és elkenődik a sminkem” – meséli félelmeit az ifjú feleség.
A kiszámíthatatlan tátrai időjárás ezúttal is jelentkezett: hideg volt és erős szél fújt. A fiatal pár azonban így is elégedett az eredménnyel. „Fantasztikus volt, ma sem változtatnánk meg semmit. A legviccesebb a Felkai-tóhoz való visszatérés volt. Én menyasszonyi ruhában, Martin öltönyben, a lábunkon pedig túrabakancs. A turisták egymás után fotóztak minket, és mindannyian sok boldogságot kívántak” – meséli a menyasszony, hozzátéve, hogy az egyetlen dolog, ami hiányzott, az a meleg tea volt.

Érdekességek a Tátrában tervezett esküvőkkel kapcsolatban:
- A legnépszerűbb helyszínek a Tátrában, ahol az ifjú párok szeretnék megtartani az esküvői ceremóniát a Sziléziai ház, a Jégtemplom a Tarajkán, a Kő-pataki-tó, a Csorbai-tó és a Lomnici-csúcs.
- A Lomnici-csúcson rendezett esküvők iránt – amely a legmagasabb lakott hely Szlovákiában – különösen Csehországból nagy az érdeklődés.
- A Tátrában évente átlagosan 130 esküvőt rendeznek, közülük 20-25 pár a házasságkötő termen kívül, a szabadban mondja ki a boldogító igent.
- Talán többen is szeretnék a szabadban rendezni a szertartást, de a hegyekben gyakran változik az időjárás. A fiatalok többsége azonban nem szeretné elrontani a nagy napot, másrész a jelentős felár is riasztó lehet.
- Az anyakönyvvezetők igény esetén a szállodában, vagy egyéb szálláshelyeken is megtartják a ceremóniát, a szabadban történő esküvőért azonban felárat kell fizetni, ez jelenleg 66 €.
- Az önkormányzat különleges helyszínek esetén más árakkal dolgozik. Tátraváros önkormányzati rendelete alapján a Lomnici-csúcson pl. 400 €-t, a tarajkai Jégtemplomban vagy a Sziléziai háznál pedig 200 €-t kell fizetni a szertartásért.





Forrás és fotó: https://www.aktuality.sk
Hirdetés
Hirdetés