Hegyek Nemzetközi Napja Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2019/12/11
Hirdetés
Az ENSZ Közgyűlése december 11. napját 2003-ban a Hegyek Nemzetközi Napjává nyilvánította. Ennek gyökere a 2002. évben megtartott „Hegyek Nemzetközi Éve”, amely felhívta a figyelmet a hegyek jelentőségére, illetve hozzájárult ahhoz, hogy a johannesburgi Föld csúcson létrejöjjön a „Nemzetközi partnerség a hegyi régiók fenntartható fejlődéséért” nevet viselő kezdeményezés. A nemzetközi nap célja, hogy felismerjük, milyen alapvető szerepet játszanak a hegyek életünkben, és átérezzük annak felelősségét, hogy megvédjük környezetüket.
Mivel a kezdeményezés csak pár évre tekint vissza, ezért erről a világnapról történő megemlékezésnek hazánkban még nincs komoly hagyománya. A hegyek napja lehetőség arra, hogy felhívjuk a figyelmet a hegyi biodiverzitás megőrzésének és fenntartható használatának fontosságára, hiszen a biológiai sokféleség – a többi természeti erőforrással együtt – adja az emberi megélhetés alapját. 

A hegyvidékek biodiverzitása biztosítja a talaj megfelelő összetételét és stabilitását a lejtős hegyoldalakon, élelmet, faanyagot, gyógynövényeket, friss vizet és számos más szolgáltatást nyújt, valamint esztétikai értékei pihenést, feltöltődést, kikapcsolódást jelentenek sokunknak. Az itt élők alkalmazkodtak a hegységekben kialakult feltételekhez, és igen sokféle kulturális és néprajzi érték, földhasználati és tájgazdálkodási forma, számos, a helyi viszonyoknak megfelelő kultúrfaj alakult ki a természettel való évszázados együttélés során. Az erőforrások egyre intenzívebbé váló használata viszont eltűnéssel fenyegeti ezt az egyedi természeti és kulturális örökséget, amelynek megőrzése mindannyiunk közös felelőssége. A feladathoz minden érdekelt szereplő összefogására, partnerség kialakítására van szükség.
Fotó: Peter Dobrovsky

Hirdetés
Hirdetés