2017. január 26., csütörtök

Nehézségek a befagyott Hernád-áttörésben

A Szlovák Paradicsomban található befagyott Hernád-áttörés az idei télen csodálatos téli arcát mutatja a turistáknak. A kemény fagyoknak köszönhetően az áttörés néhány kilométeres szakasza síelők, korcsolyázók és gyalogtúrázók tömegeit vonzza. A természet egyedülálló szépségei azonban nem várt buktatókat is rejtenek.
A hegyimentők azt javasolják, hogy a Szlovák Paradicsom népszerű szurdokaiba csak megfelelő téli felszereléssel, így hágóvas, jégcsákány, de minimum csúszásgátlóval induljunk. A befagyott Hernád-áttörésben az utóbbi napokban romlottak a feltételek, ezért a befagyott folyón történő sí- vagy gyalogtúra feltételei erősen korlátozottak.
„A Hernád-torok és a Létánfalvi-malom közötti szakaszon a víz több helyen is felszínre tört, ezen a szakaszon ilyen körülmények között nem lehetséges az átjutás. A Létánfalvi-malom és Csingó között lehetséges az átjutás a befagyott folyó felszínén, de a körülmények napközben is változhatnak, ezért a túrázás mindenkitől fokozott óvatosságot igényel” – tájékoztat honlapján (www.hzs.sk) a Hegyi Mentőszolgálat (HZS).

Figyelmeztetik továbbá a turistákat, hogy január 18-tól fakitermelési munkák miatt az áttörés Csingó és Szepessümeg közötti szakasza további értesítésig zárva van a turisták előtt. A völgyekben reggelente kissé felhős égboltra lehet számítani, a minimum hőmérséklet -15 és -17 °C között várható.
Jelenleg a Szlovák Paradicsom valamennyi szurdokvölgye nyitva van a turisták előtt, de a hegyimentők véleménye szerint Kolostor-szurdok csak hágóvassal és jégcsákánnyal járható végig. Arra is felhívják a figyelmet, hogy a múlt évben megnyitott Kyseľ-szurdok ferratája november 1-től június 15-ig nem látogatható. Egyúttal felhívják a turisták figyelmét, a Sztracena – Pod Hanisej közötti kék jelzésű turistaút további értesítésig az áthaladást akadályozó fakidőlések miatt nem használható.
 
Azt a tényt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a fagyos időnek köszönhetően a szurdokokban található technikai segédeszközök eljegesednek, csúszóssá válnak, ami ugyancsak fokozott óvatosságot igényel a turisták részéről. „A turistáknak javasoljuk a lábbelire felcsatolható csúszásgátló viselését” – teszik hozzá a hegyimentők, emlékeztetve arra is, hogy az évnek ebben az időszakában már 16 órakor sötétedik, amit szintén nem lehet figyelmen kívül hagyni a túra tervezése során.

 


Forrás: http://dromedar.zoznam.sk; Fotók: Radoslav Maťaš

2 megjegyzés:

 1. Első kézből szeretnék visszajelzést adni a Szlovák Paradicsomban pénteken (02.10) tapasztaltakról. (hátha valakinek hasznos lesz)

  Hernád: Cingov nál többnyire nyílt víz, járhatatlan. Az első híd után (Cingov után kb 1 km) egészen a Klastorisko szurdok bejáratáig zárt, jégtakaró, rianások nélkül biztonsággal járható, pár tízméterenként egy egy jól látható "fotogén" lékkel. A jégen kifejezett, jól látható csapás, nem lehet eltéveszteni.

  Klastorisko szurdok: a hegyimentő szolgálat figyelmeztetésével ellentétben felszerelés nélkül biztonsággal járható. Az első vízesésnél van pár méteres vízjég szakasz, ahol egy csúszásgátló jó szolgálatot tehet, de nélküle is abszolválható. A létrák mindenütt szárazak.

  Klastorisko: a menedékház, büfé zárva

  Biele patak völgye: akár "babakocsival" is járható

  Tamásfalvi kilátó: talán a legnehezebb szakasz a túra során a letaposott eljegesedett meredek ösvény miatt. Ettől függetlenül felszerelés nélkül járható, mi negyed óra alatt felértünk a jelölt 30 perchez képest, de az objektivitás miatt azért erre azt mondanám, hogy necces. (de legalább nem kitett) Fenn a kilátó platója biztonságos, ott nincs jég.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Annyival egészíteném ki a fentieket, hogy Podlesok felől A Hernád-Velká Biela Vodá torkolata szintén nyílt víz, de a Faháztól már teljesen jó.

   Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...