Kökörcsinek a Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2015/05/12
Hirdetés
A boglárkafélék (Ranunculaceae) családjába tartozó kökörcsin az első tavaszi virágok közé tartozik.  Azok közé a fajok közé tartozik, melyek a montán övezettől az alpin, sőt, a szubnivális övezetig már kora tavasszal virágoznak. A Tátrai Nemzeti Parkban négy különböző kökörcsin fordul elő.
Szlovák kökörcsin (Pulsatilla slavica) – meleg bozótosokban, füves-sziklás lejtőkön, reliktum fenyvesekben nő, erőteljesen lila színű virága a mészkősziklák legszebb dísze. A Szlovákiában veszélyeztetett edényes növényfajok Vörös Listáján a veszélyeztetett kategóriába (EN) tartozik. Nyugat-kárpáti endemikus faj.

Tavaszi kökörcsin (Pulsatilla vernalis) – más néven szőrös kökörcsinnek is nevezik. Az alpin és a szubnivális övezetben nő, a Tátrában csak néhány helyen. Kora tavasszal, közvetlenül a hóolvadás után virágzik, virágjai belül fehérek, kívül rózsaszín-lilásak. A Vörös Listán a kritikusan veszélyeztetett (CR) fajok közé tartozik.







Fehér kökörcsin (Pulsatilla scherfelii) – a szilikátos mészkő gyepek kedvelt virága, a hatszirmú, szőrös növény virágjai fehér színűek. A törvény által védett növények közé tartozik.








Tátogó kökörcsin (Pulsatilla patens) – napsütötte, sztyeppés jellegű lejtőkön, sziklás és homokos-füves területeken nő, különböző alapkőzeten. Virágjai sötétlilák, a Tátrai Nemzeti Parkban csak egy területen fordul elő. A Vörös Listáján a veszélyeztetett kategóriába (EN) tartozik.

Forrás és fotók: http://spravatanap.sk
Hirdetés
Hirdetés