Ne áltassuk magunkat: néhány turista sosem fog észhez térni

Ne áltassuk magunkat: néhány turista sosem fog észhez térni

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2023/01/16
Bármi történik, bármilyen tanácsot kap, mindig lesz olyan turista, aki felelőtlenül és felkészületlenül indul a hegyekbe
Hirdetés

Amikor a Tátrában megszaporodik a felkészületlen turisták miatti balesetek száma, a közösségi oldalakon kommentek lavinája indul el. A hozzászólókon harag, zavarodottság és hitetlenség lesz úrrá amiatt, hogy miként lehet ilyen „hülyeséget” csinálni. Aligha meglepőek ezek a reakciók, amikor azt olvassuk, hogy valaki hómacskában ment fel a Tengerszem-csúcsra (Rysy), nem volt nála lavinafelszerelés, nem vette figyelembe a közelgő vihart, vagy délután indult a hegyekbe. Az a benyomásom azonban, hogy az utóbbi időben egyoldalú nyilatkozatok uralják az online teret, és háttérbe szorult a nagyon is fontos előremutató vita és tapasztalatcsere. Ez azonban nagyon rossz irány.

Kritika helyett építő jellegű hozzászólásokra van szükség

Ha valaki bajba kerül a hegyekben, vagy a hegyimentők mentőakciójára van szükség, hihetetlen mennyiségű kritikát olvashatunk a Facebook különböző csoportjaiban, oldalain. Hogy hogy nem lehet erre gondolni; hogy mielőtt valaki a hegyekbe indul, ezt és ezt és ezt kell tennie; hogy meg kellene vele fizettetni a mentést; hogy egyáltalán nem szabad sajnálni őt, mert így működik a természetes szelekció. Az ilyen hozzászólások nemcsak számszerűen szaporodnak, de ezek váltják ki a legnagyobb érdeklődést és gyűjtik be a legtöbb lájkot. Az online kritikák és a hegyekben tanúsított helytelen viselkedéssel kapcsolatos vádak közepette gyakran elveszik azoknak az embereknek a hangja, akiknek valóban szükségük van a segítségre. Egy közelmúltbeli tragikus eseményt leíró cikk alatti hozzászólásokban legalább ezer változatban olvashattuk azt a megállapítást, hogy egy turistának különbséget kell tudni tennie a hómacska és a hágóvas között, de amikor valaki megkérdezte, hogy „akkor hogy különböztessem meg őket – segítsetek” – nem kapott választ…

Mindig lesznek felelőtlen és felkészületlen turisták

Az internethasználók ideális valóságot teremtenek. A különböző csoportokban, hozzászólásokban ezernyi leírást találunk arról, hogy kell kinéznie és viselkednie az ideális turistának. Ezek sokszor sajnálattal, haraggal és hitetlenséggel vegyülnek, hogy a turisták nem tökéletesek. Talán itt az ideje elfogadni, hogy bármi történik, néhány turista akkor is felelőtlenül fog viselkedni a hegyekben? Ezen soha nem fogunk tudni változtatni, akkor sem, ha a fejünk tetejére állunk. Mindig lesznek a Tátrában felelőtlen és felkészületlen turisták. Végül is ez a mindennapi életben is így van. Hisz mindannyiunkkal előfordult már életünk során, hogy valami nem túl ésszerű dolgot tettünk. Egyesek ritkábban, mások gyakrabban. Ez az események normális menete.

Segítsünk a valóban segítségre szorulóknak

Ha elfogadjuk, hogy egyes turisták úgyis figyelmen kívül hagyják a biztonsági szabályokat, talán könnyebb lesz odafigyelni azokra, akiknek valóban szükségük van tapasztaltabb társaik segítségére. Hiszen sokan vannak, akik a szabályokat betartva szeretnének a hegyekben túrázni, de mivel még magashegyi „pályafutásuk” elején járnak, nem igazán tudják, hogy kezdjenek neki. Ugyanakkor a közösségi médiában félnek kérdezni, mert tudják, hogy jótanács helyett valószínűleg csak kritikát kapnak, vagy teljesen figyelmen kívül hagyják a kérdéseiket. Időnként pedig elég lenne egy egyszerű tanács vagy egyértelmű információ arról, hogy hol találnak szakembert, aki választ ad a kérdéseikre, és mire kell odafigyelni túra közben. Nézzük meg közelebbről azokat, akik válaszokat várnak – akiket nem érdekel a válasz, azok csak az idegeinket borzolják.

Ne áltassuk magunkat: néhány turista sosem fog észhez térni-1
Hágóvas
Ne áltassuk magunkat: néhány turista sosem fog észhez térni-1
Forrás: www.portaltatrzasnki.pl

Az internet ismeri azoknak az embereknek az esetei, akik segítséget kértek egy hegyekkel foglalkozó közösség tagjaitól, de mivel nem kaptak tényleges segítséget, így hát „önállóan” indultak a hegyekbe, aminek nem lett jó vége. Szóval hagyjuk azokat, akik úgysem értik. Időnket és energiánkat fordítsuk inkább azokra, akiknek valóban tudunk segíteni. Ne áltassuk magunkat – a Tátrában a halálos balesetek száma sosem fog nullára csökkenni. De minden jó tanács esélyt jelent arra, hogy megmentsük legalább egy ember életét, egészségét, vagy egyszerűen csak elmagyarázzunk neki valamit, és megszerettessük vele a hegyi turizmust, amelyre ha egy művészethez hasonlóan tekintünk, szép és értékes tevékenység.
Forrás és fotó: https://portaltatrzanski.pl; Maja Sindalska

Hirdetés
Hirdetés