Közösen ellenőriznek a szlovák és lengyel parkőrök a Tátrában

Közösen ellenőriznek a szlovák és lengyel parkőrök a Tátrában

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2023/08/14
Melyek a turisták által leggyakrabban elkövetett szabálysértések a Tátrai Nemzeti Parkban?
Hirdetés

A szlovák Tátrai Nemzeti Park (TANAP) 2023-ban megkezdte az együttműködést a lengyel Tátrai Nemzeti Park (TPN) természetvédelmi őreivel. Róbert Javorský, a TANAP parkőrszolgálati osztályának vezetője nagyon pozitívan értékeli a közös akciókat, melynek során nemrégiben közösen ellenőrizték a turistákat a Liptói falak (Liptovské Mury) területén.
A turisták mellett azokra a hegymászókra is kiterjedt a figyelmük, akik a hegymászásra engedélyezett területeken kívül tartózkodtak. „A legtöbb szabálysértést továbbra is megpróbáltuk figyelmeztetéssel elintézni, és bár néhány bírságot is kiszabtak, a turisták a végén megköszönték a parkőröknek, hogy végre valaki elmagyarázta nekik, mit jelent a szabályok betartása a nemzeti parkban” – mondta Javorský.

Az ötlet régi, a megvalósítás új

Maga az ötlet, hogy a szlovák és lengyel nemzeti park parkőrei határokon átnyúló együttműködést alakítsanak, már régen megszületett, de a közös őrszolgálatot csak idén nyáron indították el, miután tavasszal megállapodtak a határellenőrzés megerősítéséről. „A szlovák vagy lengyel oldalról is több túraútvonal a közös határon végződik, ezeken a hegygerinceken sok túrázó és hegymászó átmegy a szomszédos ország területére. Bár mindkét ország az Európai Unióhoz tartozik, a szabálysértések felderítése vagy a szabályok megszegéséért kiszabott bírságok behajtása a kölcsönös együttműködésnek köszönhetően hatékonyabban végrehajtható. Ebben tudunk egymásnak segíteni, és a látogatókkal is jobban tudunk így kommunikálni” – mondta Javorský.

Egyre több közös akció várható

Az első közös akciójukat a nyári szezon kezdetén a Bialka-völgyben (Dolina Białki) hajtották végre, ahol a turisták rendszeresen levágják a Roztoka menedékháztól (Schronisko w Roztoce) a Poduplaszki-völgybe (Bielovodská dolina) vezető, közvetlenül az államhatárt jelentő folyón átvezető útvonalat, emellett többek között az illegális bivakolást is ellenőriztek. A második közös őrszolgálat keretében a Chałubiński-kapu (Wrota Chałubińskiego), a Csubrina (Cubryna), a Liptói-határhegy (Szpiglasowy Wierch) és Miedziane-hágó (Szpiglasowa Przełęcz) környékére, míg a harmadik esetében a Liptói-falra (Liptovské Mury) összpontosították figyelmüket.

Közösen ellenőriznek a szlovák és lengyel parkőrök a Tátrában-1
Közös szlovák-lengyel járőrszolgálat
Közösen ellenőriznek a szlovák és lengyel parkőrök a Tátrában-1
Forrás: Tátrai Nemzeti Park (TANAP)

„Megállapíthatjuk, hogy jó döntés volt ez a határokon átnyúló együttműködés, melynek a közös nemzeti parkban létjogosultsága van, ezért a jövőben más helyszíneken is tervezünk közös járőrszolgálatokat” – mondta Javorský. A parkőrök célja nem csak a szabálysértések visszaszorítása, hanem az is, hogy tájékoztatást nyújtsanak a védett területen történő mozgásokról. „Elsősorban a megelőzésre alapozunk, a természetvédelmi területen megtartott közös járőrszolgálatnak az érvényes előírások megsértésének kiküszöbölését kell szolgálnia” – zárta Javorský.
Forrás: https://www.cas.sk

A turisták trágár szavakkal támadják a parkőröket

A turisták egy része azt hiszi, hogy a Tátrában mindent megtehetnek, sőt, sokan vulgárisan megtámadják a nemzeti park őreit. A szlovák Tátrai Nemzeti Parkban (TANAP) jelenleg 16 hivatásos parkőr dolgozik, akik önkéntesekkel együtt felügyelik a természetvédelmi törvény és egyéb szabályok betartását.
World Ranger Day
Pavol Majko, a TANAP igazgatója a „World Ranger Day” alkalmából elmondta, hogy a TANAP Állami Erdészettel történő egyesülést követően jelentősen nőtt a parkőrök személyi állománya. „Az egyesülésnek köszönhetően olyan, korábban erdészként dolgozó munkatársaink vannak, akiket azonnal kiképeztek, ennek köszönhetően a természetvédelmi őrök hatáskörével lettek felruházva. Ma már megfelelő létszámú szakképzett személyzettel rendelkezünk, hiszen az erdészek a parkőri szolgálatot is teljes mértékben képesek ellátni, így már hétvégén is szervezünk járőrszolgálatot” – mondta Majko.

A természet védelmezői

A TANAP önkéntesekkel is együttműködik, jelenleg 50-en dolgoznak az eperjesi (Prešov), és kb. ugyanennyien a szomszédos zsolnai (Žilina) régióban. Bár a parkőrök munkája az egyes nemzeti parkokban nem teljesen azonos, a közös cél ugyanaz. Azt mondhatjuk, hogy a természet védelmezői vagyunk, amely nem tudja megvédeni magát, ezért szeretnénk, ha a látogatók nem megtorló szervezetként tekintenének ránk, hanem olyasvalakiként, aki szélesíti a látókörüket, és segítenek nekik eligazodni a területen. A parkőröket a világ más részein olyan személynek tekintik, aki szívesen ad tanácsot és magyaráz el dolgokat” – tette hozzá Róbert Javorský, a TANAP őrszolgálatának vezetője. Szerinte az oktatásnak a természetvédelem területén az érvényes előírások megsértésének kiküszöbölésére irányuló eszköznek kell lennie.

Először figyelmeztetnek, a bírság csak végső megoldás

A TANAP vezetőit napjainkban leginkább a turistáknak a kijelölt turistautakon kívül történő mozgása, a bivakolás és az erdei termények illegális gyűjtése aggasztja. Elsősorban figyelmeztetik a szabálysértőket, a pénzbírságot csak végső megoldásnak tekintik.
Az ellenőrző tevékenység mellett a parkőrök közreműködnek pl. az állat- és növényvilág megfigyelésében, az adatgyűjtésben vagy a ritka ökoszisztémák gondozásában. „A parkőrök egyre többször találják szembe magukat a turisták arroganciájával. Az emberek eljönnek a nemzeti parkba, és azt hiszik, hogy itt mindent megtehetnek. Amikor a munkatársaim udvariasan figyelmeztetik őket, gyakran trágár szavakkal bombázzák a parkőröket ahelyett, hogy megszívlelnék a figyelmeztetést és úgy viselkednének, ahogyan kellene. Ez a mai idők velejárója” – zárta Majko.
Forrás: https://spis.korzar.sme.sk

Hirdetés
Hirdetés