Folytatódik-e a Halastó történet?...

Folytatódik-e a Halastó történet?...

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2022/12/26
2015-től kezdődően négy egymást követő évben is a korai sötétedést figyelmen kívül hagyó „turisták” kerültek bajba a Lengyel-Tátrában
Hirdetés

Bizonyára sokan emlékeznek még a Halastó (Morskie Oko) felé vezető úton, a lovaskocsik/szánok felső állomásán 2015 karácsony másnapján, majd 2016 szilvesztere előtt, aztán 2017 ismét karácsony másnapján történt, majd 2018-ban szilveszter napján első hallásra viccesnek tűnő eseményekre. 2015-ben több mint 100, 2016-ban néhány tucat, 2017 karácsonyán újabb 45, 2018 szilveszterén pedig kb. 100 turista rekedt a lovaskocsik/lovasszánok végállomását jelentő Hajfű-tisztáson (Włosienica). 

2015. december 26.

Karácsony másnapján bizarr helyzet alakult ki a Lengyel-Tátra legnépszerűbb túraútvonalán. A délutáni órákban csaknem 100 turista „rekedt” a Halastóhoz közlekedő lovas kocsik felső állomásán, a Hajfű-tisztáson, remélve, hogy lovaskocsival le tudnak menni a parkolóba. A lovas kocsik azonban abban az időpontban már nem közlekedtek, a turisták pedig a sötétben nem tudtak megbirkózni az aszfaltozott utat borító jéggel. A parkolóig vezető úton végül is a hegyimentők segítették őket, akik más turisták mentésében vettek részt a Halastónál. Ezzel azonban még nem volt vége a napnak, több tucat turista ragadt ugyanis a parkolóban, ahonnan ebben az időpontban (este 6 óra körül) már nem közlekedtek buszok Zakopanéba. Az ott rekedt turisták Zakopanéba történő szállítására be kellett vonni a közeli Bukowina Tatrzańska tűzoltóit.

2016. december 30.

Szilveszter előtt egy nappal ismét több tucat turistának okozott gondot a Halastótól a parkolóba történő visszajutás. A turistákat meglepte a hirtelen sötétedés, valamint az, hogy a sötétben már nem közlekedtek a Hajfű-tisztásról a Bialkai-szénégető parkolóig (Palenica Białczańska) a lovaskocsik (amelyek csak sötétedésig járnak). A lámpával sem rendelkező „találékony” turisták ekkor a hegyimentők segítségét kérték. Végül az időseket és a gyerekeket a tűzoltóság és a rendőrség autóival vitték le a parkolóba, a többieknek pedig megvilágították az utat, hogy letaláljanak a sötétben.

2017. december 26.

Ezen a napon 45 turista újfent nem volt felkészülve arra, hogy a Lengyel-Tátrában télen korábban sötétedik. A csoport az előző évekhez hasonlóan ezúttal is a Hajfű-tisztáson ragadt. A Tátrai Nemzeti Park (TPN) parkőrségének vezetője elmondta, hogy az előző években kialakult helyzet miatt aznap mindenkit, aki a Bialkai-szénégetőn belépőt váltott a nemzeti parkba, tájékoztattak arról, hogy a lovaskocsik csak 17 óráig közlekednek. Mindezek ellenére kevéssel 17 óra után 45 turista gyűlt össze a Hajfű-tisztáson, akik miután szembesültek vele, hogy nincs fent több lovaskocsi, a nemzeti parktól, a hegyimentőktől, a tűzoltóktól és a rendőrségtől kértek segítséget.

Folytatódik-e a Halastó történet?...-1
Halastó III
Folytatódik-e a Halastó történet?...-1
Forrás: Aktualne warunki w górach

A segítségkérést követően egy rendőrjárőr érkezett a helyszínre, amely megállapította, hogy az úton megfelelőek a közlekedési feltételek, a parkolóba történő lejövetel sem a turisták életére, sem pedig testi épségére nem jelent veszélyt, mindannyian saját lábukon visszatérhetnek a túra kiindulópontjára. Mindezek ellenére a rendőrök a kisgyermekes családot levittek a parkolóba.

2017. december 31.

Szilveszter napján, 13 óra körül kb. 300 ember várt arra, hogy levigyék őket a lovasszánok. A nemzeti park parkőrsége a korábbi évek eseményeiből okulva ezúttal már felkészült egy esetleges hasonló esetre, ezért a délutáni órákban parkőrök járőröztek az útvonalon. Miután az egyik parkőr tájékoztatta az összegyűlt tömeget arról, hogy a lovasszánok már csak 200 embert tudnak levinni, mert nincs több szán, kitört a botrány. Több, láthatóan ittas turista – akik várakozás közben sört és forralt bort fogyasztottak – sértegetni kezdték a parkőröket. Egy fiatal férfi – miután megtudta, hogy ő és családja nem fér bele abba a 200 fős csoportba, akit még levisznek a lovasszánok – megpróbálta megvesztegetni a parkőrt, és miután a parkőr erre nemet mondott arra, hogy őt és családját vigye le a szolgálati autóval, az őröket sértegetve verekedést provokált.
A TPN Parkőrségének vezetője elmondta, hogy a turistákkal kapcsolatos problémák aznap már délben elkezdődtek. Néhány részeg fiatalt, akik már a parkolóban láthatóan erősen ittasak voltak, tájé-koztattuk arról, hogy ilyen állapotban nem tanácsos felmenniük a hegyre. Erre ők nagyon vulgárisan és gúnyosan reagáltak, majd később közülük az egyik provokálta ki a parkőrökkel történő összetűzést. 
Időközben újabb és újabb turisták csatlakoztak a várakozók csoportjához, akik annak ellenére, hogy tudták, hogy nincs több lovasszán, nem akartak lemenni. Legtöbbjük 19 és 35 év közötti fiatal volt…

Következik a Halastó 5.0?...

Ezek voltak az előzményei az alábbi trailernek, melyet 2017. december végén egy lengyel fiatalember készített „Morskie Oko – Droga do odkupienia” (Halastó – Út a megváltás felé) címmel. A klip alatt olvasható ismertető szerint a Halastóhoz vezető gyilkos ösvényen a turisták hősies küzdelméről szóló filmadaptációhoz készült első trailert megtekintése csak erős idegzetűeknek ajánlott! A nézők megértését megköszönve hozzáteszi, hogy a trailert szórakozásból és nem anyagi haszonszerzés reményében készítette :) 

A közösségi média egyik lengyel csoportjában napok óta látható egy figyelmeztetés, az alábbi szöveggel: 
„Figyelmeztetés! A Halastó felett a napnyugta az ünnepek idején 15:47 körül várható. Utána reggel 7 óráig sötét lesz! És hideg!”

Hirdetés
Hirdetés