Turisták a Halastónál: „Pontosabb információkra lenne szükség” Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2017/01/04
Hirdetés
Szilveszter előtt egy nappal, december 30-án este több tucat turistának gondot okozott a Halastótól a parkolóba történő visszajutás. A turistákat meglepte a hirtelen sötétedés, valamint az, hogy a sötétben már nem közlekedtek a Hajfű-tisztásról (Polana Włosienica) a Bialkai-szénégető parkolóig (Palenica Białczańska) a lovaskocsik (amelyek csak sötétedésig járnak). A lámpável sem rendelkező „találékony” turisták ekkor a hegyimentők segítségét kérték. Végül az időseket és a gyerekeket a tűzoltóság és a rendőrség autóival vitték le a parkolóba, a többieknek pedig megvilágították az utat, hogy letaláljanak a sötétben.
Ismert, hogy a Halastóhoz széles, aszfaltozott út vezet, amely semmilyen technikai nehézséget nem tartalmaz. Ez már a második egymást követő év, amikor Karácsony és Újév között nagyobb számú turista reked a Hajfű-tisztáson, egy évvel ezelőtt kb. 100 személyt kellett lekísérni a tisztásról.
Azt gondolhatnánk, hogy a „turisták” egy ilyen akció után legszívesebben a föld alá süllyednének szégyenükben. Erről azonban szó sincs. Sokan közülük azt állították, hogy a túra kezdetén a nemzeti park bejáratánál nem kaptak megfelelő tájékoztatást a turistaút megtételéhez szükséges időről, valamint az utolsó lovaskocsik indulásának idejéről sem. Néhányan azonban elismerték, hogy első alkalommal járnak a Tátrában, és nem tudták, hogyan kell felkészülni egy ilyen kirándulásra.

Forrás és fotó: http://tatromaniak.pl
Hirdetés
Hirdetés