Több tucatnyi turista „rekedt” a Halastónál Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2015/12/27
Hirdetés
Karácsony másnapján bizarr helyzet alakult ki a Lengyel-Tátra legnépszerűbb túraútvonalán. Több tucat turista „rekedt” a Halastónál, akiket meglepett a korai sötétedés, valamint az, hogy késő délután már nem közlekedtek a lovas kocsik. A turisták végül is a Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR), a Vajdasági Válságkezelő Központ és a tűzoltóság segítségével jutottak vissza Zakopanéba.
Szombaton a délutáni órákban csaknem 100 turista „rekedt” a Halastóhoz közlekedő lovas kocsik felső állomásán, a Hajfű-tisztáson (Polana Włosienica), remélve, hogy lovas kocsival le tudnak menni a parkolóba. A lovas kocsik azonban abban az időpontban már nem közlekedtek, a turisták pedig a sötétben nem tudtak megbirkózni az aszfaltozott utat borító jéggel. A parkolóig vezető úton végül is a hegyimentők segítették őket, akik más turisták mentésében vettek részt a Halastónál.

Ezzel azonban még nem volt vége a napnak, több tucat turista ragadt ugyanis a parkolóban, ahonnan ebben az időpontban (este 6 óra körül) már nem közlekedtek buszok Zakopanéba. Az ott rekedt turisták Zakopanéba történő szállítására be kellett vonni a közeli Bukowina Tatrzańska tűzoltóit.
A Tátrába érkező turistáknak nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy télen jóval rövidebbek a nappalok, mint nyáron, sokkal korában sötétedik. Ilyenkor a Zakopanéból a Halastóhoz vezető út elején található parkolóba közlekedő buszok is más menetrend szerint közlekednek. A túrák tervezése során fokozottan figyelni kell arra, hogy a túráról időben, még sötétedés előtt visszaérkezzünk szállásunkra, otthonunkba.

Forrás: http://tatromaniak.pl; Fotó: Bartosz Konopka
Hirdetés
Hirdetés