Halastó 3.0 – avagy Karácsonykor az élet ismétli önmagát?... Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2017/12/27
Hirdetés
Az oldal állandó olvasói bizonyára emlékeznek arra a 2015 karácsony másnapján, majd 2016 szilvesztere előtt megtörtént, első hallásra viccesnek tűnő eseményekre, hogy az előbbi esetben több mint 100, egy évvel ezelőtt pedig néhány tucat turista rekedt a Halastónál, pontosabban a lovaskocsik végállomását jelentő Hajfű-tisztáson (Włosienica). Tegnap este ismét egy ilyen hírt láttam több lengyel weboldalon, amelyről először azt gondoltam, valamilyen oknál fogva ismét elővették a tavalyi, illetve a két évvel ezelőtti hírt. Aztán rá kellett jöjjek, hogy nem erről van szó, mivel 2017. december 26-án, karácsony másnapján újabb 45 turista „rekedt” a Halastó közelében. Íme a hír:
A tavalyi évhez hasonlóan 45 turista nem volt rá felkészülve a Lengyel-Tátrában, hogy télen a hegyekben korábban sötétedik. A csoport a Halastóhoz (Morskie Oko) vezető turistaúton, a Hajfű-tisztáson (Włosienica) ragadt. A 24tp.pl weboldal egyik olvasójától származó információt a Tátrai Nemzeti Park (TPN) parkőrségének vezetője is megerősítette. Azt is elmondta, hogy mindenkit, aki tegnap a Bialaki-szénégetőn (Palenicza Białczańska) belépőt váltott a nemzeti parkba, tájékoztattak arról, hogy a lovaskocsik csak 17 óráig közlekednek. Mindezek ellenére kevéssel 17 óra után 45 turista gyűlt össze a Hajfű-tisztáson, akik miután szembesültek vele, hogy nincs fent több lovaskocsi, a nemzeti parktól, a hegyimentőktől, a tűzoltóktól és a rendőrségtől kértek segítséget.

A tábla felirata: Figyelem! Ma éjszaka sötét lesz!
A segítségkérést követően egy rendőrjárőr érkezett a helyszínre, amely megállapította, hogy az úton megfelelőek a közlekedési feltételek, a parkolóba történő lejövetel sem a turisták életére, sem pedig testi épségére nem jelent veszélyt, mindannyian saját lábukon visszatérhetnek a túra kiindulópontjára. Mindezek ellenére a rendőrök a kisgyermekes családot levittek a parkolóba. A parkőrség vezetője azt is hozzátette, hogy amennyiben a turisták testi épsége veszélyben forogna, természetesen ők is és a hegyimentők is készek beavatkozni. A rendőrségnek kötelessége felvenni a turistaúton rekedt turisták adatait, mivel az évnek ebben a szakában a Tátrában sötétedés után túrázási tilalom van érvényben.
Sajnos többen ismét rosszul tervezték meg túrájukat, és nem hallgattak a figyelmeztetésekre. Ugyanez történt egy, illetve két évvel ezelőtt is…
A szerk. megjegyzése: Nem szokásom kifejteni a személyes véleményemet, de ez a hír – egymást követő harmadik év végén – számomra már nem vicces, ez szánalmas…

Forrás és fotó: http://24tp.pl
Hirdetés
Hirdetés