Felhívások, újabb szigorítások a Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2020/04/06
Hirdetés
Mint tudjuk a lengyel Tátrai Nemzeti Park (TPN) március 12-től a tátrai járásban (powiat tatrzański) élők kivételével le volt zárva a turistaforgalom előtt. A Lengyelországban is életbe léptetett, a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében meghozott kormányzati döntések értelmében azonban nekik is be kellett tartaniuk bizonyos szabályokat, pl. hogy maximum ketten túrázhatnak együtt, kivéve, ha közös háztartásban élőkről van szó. Ennek ellenére a nemzeti park őrei még március második felében is több alkalommal találkoztak olyan, több főből álló kisebb csoportokkal, akik úgy túráztak a tátrai völgyekben, mintha mi sem történt volna, és a Facebookon is megjelentek fotók egy sízőkből álló csoportról. Ezeken kívül több baleset történt, melyeknél a TOPR hegyimentőinek beavatkozására volt szükség. Ez nagy veszélyt jelent a hegyimentők számára, hiszen ha kiderül, hogy a mentett személy koronavírussal fertőzött, több hegyimentőt is kizárhat a mentőakciókból, és mivel az állomány viszonylag kis létszámú, ez a szervezet működőképességét is veszélybe sodorhatja. A TOPR ezért azzal a kéréssel fordult a tátrai járásban élőkhöz, hogy ők sem menjenek a Tátrába. „Ha továbbra is előfordulnak ilyen esetek, mindenki számára bezárjuk a Tátrát” – mondta március 25-én Szymon Ziobrowski, a TPN igazgatója. Április 3-tól aztán a helyiek sem kirándulhatnak a nemzeti parkba, így ma már a Lengyel-Tátra teljesen le van zárva a turistaforgalom előtt.


Március 24-én a lengyel kormány tovább szigorította a rendelkezéseket, amely többek között utazási korlátozásokat vezetett be. Ennek értelmében a turisztikai céllal történő mozgást megtiltották, az emberek csak a mindennapi élettel összefüggő szükségletek kielégítése céljából hagyhatják el otthonukat. Mivel a Zakopanéba és a Tátrában történő kirándulás nem feltétlenül felel meg ennek a kritériumnak, ezért a rendőrök a város határában megállítják a Zakopane felé haladókat, akik annak ellenére érkeznek, hogy a nemzeti park le van zárva, a városban március 15-től zárva vannak a szállodák és más szálláshelyek a bárok, éttermek, wellness központok, edzőtermek. Azokat, akik turisztikai céllal érkeznek a városba, Zakopane határában visszafordítják.
Több más szervezethez, az állami szervekhez hasonlóan március közepétől a Szlovák Síszövetség (Slovenská Skialpinistická Asociácia) is arra kéri tagjait, hogy maradjanak otthon. A szövetség március közepén azzal a felhívással fordult tagjaihoz, hogy a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében egy esetleges balesettel ne kössék le a mentési és a kórházi kapacitást.
„Bár az időjárási és hóviszonyok ideálisak, kérjük Önöket, hogy fontolják meg a téli magashegyi környezetben történő tartózkodását. A jelenlegi helyzetben ezzel a hegyimentőket veszélyeztetik, akik egy esetleges mentőakció során, tudtukon kívül kapcsolatba kerülhetnek Covid-19 vírushordozókkal.
Lehetnek bármily óvatosak, amint történik Önökkel valami, valaki azonnal a segítségükre indul, és a hegyimentők számára abban a pillanatban fennáll a fertőzés veszélye.
Nagyon fontos, hogy ne olyan sérültek foglalják le a kórházi kapacitást, akiknek nem kellene ott lenniük, de korábban úgy döntöttek, hogy magashegyi terepen túráznak. Fontos, hogy a mentők rendelkezésre tudjanak állni, és ne olyan sérült kösse le a kapacitásukat – vagy vis major miatt több órára el kelljen hagyniuk a bázist –, aki saját képességeit túlbecsülve szenvedett balesetet.
Ebben a nehéz időszakban elsősorban maximálisan felelősségteljesen kell viselkednünk. Mindenki számára egyértelműnek kell lennie, hogy jelen pillanatban az alpesi környezetben folytatott bármilyen tevékenység nagyon veszélyes, annak ellenére, hogy Önök nem vírushordozók”.
Mint tudjuk, március 22-én egy 54 éves szlovák férfi (aki kamionsofőrként dolgozott, és külföldről hazatérve karanténban kellett volna lennie) lezuhant a Tátra-csúcsról. Bár a hegyimentők még aznap megtalálták a baleset következtében életét vesztett férfi holttestét, a vírusveszély miatt csak négy nappal később, speciális mentőakció során tudták lehozni a hegyről.
Hirdetés
Hirdetés