Lezuhant egy férfi a Tátra-csúcsról Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2020/03/23
Hirdetés
2020. március 22-én a délelőtti órákban egy 34 éves szlovák férfi jelentette a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) segélyvonalára, hogy 53 éves nagybátyja, akivel együtt mászták meg a Tátra-csúcsot (Vysoká) lezuhant. Korábban mindkét férfi esetében anamnézisre került sor. Miután a fiatalabb férfi egyedül tért vissza a csúcsról, és jelentette az esetet, a hegyimentők idősebb társa keresésére indultak, de nem sikerült őt megtalálni. A késő esti órákban személyes tárgyait megtalálták a Tátra-csúcs északi oldalán. A kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt a mentőhelikopter vasárnap nem tudott felszállni, a keresést hétfőn reggel folytatták, melyet az erős szél és a 3. fokozatú lavinaveszély nehezített.


Hétfőn délután aztán, a kedvezőtlen időjárási körülmények (havazás és erős széllökések) ellenére a Tátra-csúcs északi fala alatt megtalálták az 53 éves szlovák férfit, sajnos életjelek nélkül. Amennyiben holnapra javul az időjárás, a hegyimentők a Szlovák Köztársaság Belügyminisztériumának helikoptere segítségével megpróbálják lehozni a holttestet.
A Hegyi Mentőszolgálat továbbra is arra kéri a turistákat, hogy jelen helyzetben fontolják meg az alpesi környezetben történő mozgást. Fokozottan kérik a turistákat, hogy tartsák be a karanténra vonatkozó szabályokat, amennyiben külföldről tértek haza, vagy ha hozzátartozóikon a koronavírus tüneteit észlelték. Amennyiben mégis a hegyekbe indulnak, ha lehetséges maximum ketten legyenek együtt, hogyha segítségre lenne szükségük, értesíteni tudják a hegyimentőket. Javasoljuk az alacsonyabban fekvő területeken történő túrázást, melynek során legyenek figyelemmel az aktuális lezárásokara, az időjárási körülményekre és tendenciákra. A magashegyi terepen a turistautak jegesek, csúszásveszélyesek, 3. fokú lavinaveszély van érvényben! Az alpesi terepen történő mozgás ezekben a napokban a lavinahelyzet egyedi értékelésének képességét igényli!

Hirdetés
Hirdetés