A csülök, amitől megreccsen az asztal lába Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2017/08/12
Hirdetés
Hatalmas, felhőkig érő csúcsok, nyüzsgő sétálóutca és gasztronómiai habzsolás várja a turistákat Lengyeloszágban, Zakopane városában. Az ízélmények nemcsak a világhírű Oscypek sajtnak köszönhetőek, hanem a különlegesen finom golonkának, vagyis csülöknek is, amelynek belseje puha és omlós, ugyanakkor fűszeres kérge ízesen roppan a fogunk alatt.
Krupowki a fő sétálóutca Zakopane szívében; több mint egy kilométer hosszú, és éttermek, bárok, boltok, valamint szállodák tarkítják. Amikor jön a jó idő, az emberek ellepik a környéket, az éttermek, bárok ital- és ételkínálatát figyelik. Végigsétálni a Krupowki sétányon az egyik legjobb program Zakopanéban; az utca különlegessége a grillezett hús és a golonka, vagyis a csülök, amelyet néhol akkora adagokbvan szervíroznak, hogy megreccsen az asztal lába. A gasztronómiai ízélmény mellett a harc a hatalmas adag csülökkel, a hangulat, az emberek áradata és a helyiek kedvessége, mind hozzájárulnak ahhoz, hogy fergeteges emlékekkel térjünk haza.

 

Ha szuvenírben gondolkodunk, a főutca közelében fekszik Zakopane piaca, ahol tradicionális, kézműves termékeket, fából készült ajándéktárgyakat és helyi termékeket lehet vásárolni, melyek a Tátra vidékére jellemző stílusban készülnek.

 

A Tátra legjobb sajtja
Az Oscypek (vagy Oszczypek) egy sózott, juhtejből készült, füstölt sajt, mely kizárólag a lengyel Tátra vidékén készül. Más sajt nem viselheti a nevet, ez a regionális specialitás uniós oltalom alatt áll. Zakopane mellett, a hegyek lábánál lévő nyílt mezőkön állnak azok a faházak, ahol meg lehet ismerkedni a sajtkészítés minden fortélyával. A sajtot faformákba préselik, érlelik, és minden méretben készítik. Ha szeretnénk vásárolni belőle, akkor a Krupowki sétálóutcán is megtehetjük, ott is találkozhatunk sajtos bódékkal.
A Krupowki utcán az éttermek egy részében a golonka, vagyis a csülök a főfogás. Hosszas válogatás után mi az Owczarnia étterembe tértünk be, ahol a szemünk előtt készítették a húst és a fóliába csomagolt, héjában sült krumplit is. Az étterem maga nagyon hangulatos volt, minden fából készült, még a tányérok is, amin kihozták az óriási csülköt. Magához a csülökhöz nem jár köret, külön kell rendelni hozzá a krumplit, amit mi hagymás vajjal kértünk. Megfontolatlanul egy-egy adag csülköt rendeltünk, amiből még az itthoniaknak is jutott kóstoló; az ételnek nagy jóindulattal a felét tudtuk megenni, de a gyomrunk már így is durranásig feszült, és még az asztal is felnyögött az étel súlya alatt. A krumpli egyébként úgy az isteni, ha a hagymás vajat hagyjuk ráolvadni.
Az origo.hu teljes cikke itt olvasható!

 

Forrás és fotók: https://www.origo.hu

 

Hirdetés
Hirdetés