Egykori legendás turistautak, melyek ma zárva vannak Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2016/07/27
Hirdetés
Hajdanán ezek a turistautak, völgyek a legnépszerűbbek közé tartoztak, napjainkban azonban senki nem jár erre. A Tátra történelmében sok olyan helyet találunk, ahová 2016-ban földi halandó (legálisan) nem teheti be a lábát.
Kéményes-hegy (Kominiarski Wierch)
Talán a legnépszerűbb egykori turistaút a napjainkban lezárt utak közül, ahová 1988-ig tömegesen érkeztek a turisták, amikor is az ott fészkelő és fiókáit is ott nevelő sasok védelme miatt le kellet zárni a turisták előtt.

 

 

Oszobita (Osobitá)
Az egykori Csehszlovákiában olyannyira népszerű Oszobita csúcsára vezető minden turistautat 1989-ben zártka le a hegyoldal eróziója miatt. Az Oszobita csúcs és környezete napjainkban szigorúan védett természetvédelmi terület.
Sirató (Ždiarska vidla)
A Siratóra vezető turistautat 1978-ban zárták le, környezetvédelmi okokból. Napjainkban Zár (Ždiar) község jelentős erőfeszítéseket folytat a turistaút ismételt megnyitásával kapcsolatban.
Bobrovec (Bobrowiec)
A Bobrovecre vezető minden útvonalat 2008-ban zártak le, miután Szlovákia és Lengyelország is csatlakozott a Schengeni övezethez. Ennek következtében ugyanis félő volt, hogy a közeli Chochołowi-völgyből érkező, főképpen lengyel turisták teljesen lepusztítják a csúcsot és környezetét.
Köves-nyereg (Pyszniańska Przełęcz)
Ezt a legendás ösvényt, amely az Ornak menedékháztól a Köves-nyeregbe vezetett, a szigorúan védett természetvédelmi terület megóvása érdekében már a II. világháború után lezárták. A világháború előtt a Kevély-völgy (Dolina Pyszniańska) az egyik leglátogatottabb völgy volt a Lengyel-Tátrában.

 

Forrás és fotók: https://portaltatrzanski.com

 

Hirdetés
Hirdetés