A Toman-völgybe vezető egykori turistaút Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2015/12/11
Hirdetés
2008. május 13-án jelent meg a hír a Tátrai Nemzeti Park Állami Erdészet (SL TANAPu) honlapján, hogy a Toman-völgybe vezető piros jelzésű turistaút, valamint a Jurán-völgyben vezető zöld jelzésű turistaút attól a nyári szezontól kezdődően lezárásra kerül a turistaforgalom előtt. Ebben mind a TANAP Állami Erdészete, mind a TANAP Igazgatósága, mind pedig a lengyel oldalon működő Tátrai Nemzeti Park (TPN) egyetértettek. A korlátozás oka a területen található fontos élőhelyek, az ott élő veszélyeztetett és védett állatfajok, különösen a nagytestű ragadozók és egyes veszélyeztetett madárfajok védelme. „A két lezárt turistaút hossza kevesebb, mint 1 %-a a nemzeti park összes jelzett turistaútjának, és ezek forgalma, a Tátra más turistaútjaival összehasonlítva minimális volt. A nyilvánosság kizárása előnyös abból a szempontból, hogy így megőrizhetjük a helyi természeti környezetet, amely különösen fontos a ritka állatfajok védelme szempontjából. Hisszük, hogy ezirányú erőfeszítéseink megértésre találnak a turisták körében” – mondta el Peter Spitzkopf, a TANAP Állami Erdészet szakembere.

 

Minél magasabb egy hegy, annál több a veszélyeztetett terület. Különösen igaz ez a Tátrai Nemzeti Parkban. Ez is volt az oka annak, hogy a nemzeti parkok jelenlegi vezetőinek ajánlása alapján a szlovák és a lengyel szakértők megállapodtak abban, hogy még a 2008-as nyári szezon előtt lezárják ezt a két rövid útvonalat. „A szlovák oldalon lezártuk a Jurán-völgyben a Holt-nyeregből a Príslop-hágóba, majd a gerincen tovább a Bobrovecre és az Árva-Bobróci-nyeregbe vezető zöld jelzésű turistautat. Ennek az oka, hogy létrehozzunk egy emberi jelenléttől mentes zónát, ahol az állatok egész évben zavartalanul élhetnek. Ez a terület a lezárás után tökéletesen megfelel ezeknek a követelményeknek” – mondta Barbara Chovancová, a TANAP zoológusa, valamint Filip Zieba, a TPN szakembere. A lezárás következtében az Árva-Bobróci-nyeregbe vezető kék jelzésű turistaút a nyergen keresztül átlép a Tátra lengyel oldalára, ahol csatlakozik a Chochołowi menedékháztól a Rét-hegyre vezető sárga jelzésű turistaúthoz.

 

Az érintett területek hosszú időn át végzett megfigyelése, a nagyragadozó populációk, valamint az énekes és ragadozó madarak életének elemzése kínálta a lehetőséget, hogy a schengeni csatlakozás után várható jelentős turistaforgalom korlátozása céljából lezárják a Toman-völgyben, a Toman-hágóba vezető piros jelzésű turistautat is. Ennek az ösvénynek a lengyel oldalon, az Ornak menedékház felé vezető, szintén pirossal jelölt része is lezárásra került. „Ezen a területen medvék, farkasok, szarvasok élnek, de megtalálható itt a nyírfajd és a császármadár is. Ahogy a Bobrovec esetében, itt is helytálló az a meghatározás, hogy az emberi jelenlét kizárásával biztosítani kell az állatok nyugodt életkörülményeit, hogy háborítatlanul éljenek, párosodjanak, növekedjenek, oktassák utódaikat a túlélésre” – tette hozzá Chovancová.

 

Forrás: https://www.lesytanap.sk; Fotó: Pawel Dutka

 

Hirdetés
Hirdetés