Öt egykori népszerű turistaút, amely ma le van zárva Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2020/07/17
Hirdetés
A tátrai túraútvonalak térképe valaha másképp nézett ki, mint ahogy ma ismerjük. Lássunk most néhány egykori útvonalat, amelyeken valaha jelzett utak vezettek, ma viszont nem használhatjuk őket.
1. Korábban a Chałubiński-kaput (Wrota Chałubińskiego) a szlovák oldalról is el lehetett érni jelzett ösvényen. A pirossal jelzett turistaút könnyebb volt, mint a ma is használt lengyel turistaút.
2. Régebben a Vadorzó-hágóba (Mięguszowiecka Przełęcz pod Chłopkiem) a szlovák oldalról is jelzett ösvény vezetett.

 

3. A Liliom-hágóból (Przełęcz Liliowe) még mindig látható az az ösvény, amely az 1970-es évekig a Svinicát (Świnicát) megkerülve, a Retesz-hágón (Závory) keresztül a Lengyel-Öt-tó völgyébe (Dolina Pięciu Stawów Polskich) vezetett.

 

4. A II. világháború előtt volt egy jelzett turistaút, amely összekötötte a Kápolna-csúcs (Kościelec), a Karb-hágó (Przełęcz Karb) és a Svinica-hágó (Świnicka Przełęcz) lejtőit.
5. A múltban a Sas út (Orla Perć) Gránát-csúcsok (Granaty) és a Kereszt-nyereg (Krzyżne) közötti részén volt egy leereszkedő útvonal, mégpedig a Bükk-völgyi-tornyok (Buczynowa Turnia) területén, a Nowicki-csorbából (Przełęcz Nowickiego) a Pańszczyca-völgybe (Dolina Pańszczyca).
Forrás és fotó: https://portaltatrzanski.pl
Hirdetés
Hirdetés