Milyen érzés a világ tetején? Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2016/06/24
Hirdetés
Nem kell messzire és drágán utazni, ha a világ teteje érzést keresi valaki. Pár száz kilométeres autózással kint lehetünk az Alacsony-Tátrában, ahol fárasztó, de élménygazdag túrát tehetünk, ha nem is a világ, de a szűkebben vett Kárpát-medence tetején.
Milyen lehet a világ tetején sétálni? Amikor semmire nem kell felnézni, minden a lábunk alatt van, csak az ég kéklik felettünk. Jó, ott van a repülés, egy hegycsúcs, vagy egy kilátó, de a repülő alumíniumteste elzár a világtól, a hegycsúcs erdős is lehet, és a kilátóhoz hasonlóan egyszeri élmény, akárhányszor felmegy az ember, ugyanazt látja. De napokon keresztül menni saját erőből, és csak lefelé nézni, a dús zöld fűre, a völgyekbe, nyergekre, alacsonyabb csúcsokra - ez tényleg isteni érzés lehet.

 

Az bizony. Megtapasztaltuk, és nem is kellett hozzá a világ tetejéig utazni Ázsiába, csak ide a szomszédba, az Alacsony-Tátrába egy gerinctúrára. Három-négy óra kényelmes tempójú autóút, és már ott is vagyunk. A gerinctúrát sokféleképpen meg lehet tenni. Klasszikusan Donovalyból (Dóval) indul és kelet felé tart Telgártig (Garamfő). Öt, nem egyenlő szakaszra szokás osztani, de semmi sincs kőbe vésve. Úgyhogy mi is inkább kelet felől mentünk nyugatra, és a Chopoknál indítottuk, ha úgy tetszik, a közepén. Egy túraegyesület középkorú tagjaihoz csatlakoztunk, akik egyszer 20 éve már megcsinálták ugyanezt, így a túra számukra inkább nosztalgiaút volt, számunkra viszont az újdonság lehető legpozitívabb erejével hatott.

 

Az origo.hu treljes cikke itt olvasható!

 

Forrás és fotó: https://www.origo.hu; Ballai Vince

 

Hirdetés
Hirdetés