Kimerült magyar turista az Alacsony-Tátrában, magukra hagyott turisták a lengyel oldalon

Kimerült magyar turista az Alacsony-Tátrában, magukra hagyott turisták a lengyel oldalon

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2023/11/12
Kimerült magyar turista szorult a hegyimentők segítségére az Alacsony-Tátra főgerincén, egy nappal később pedig férfi társaik a Kereszt-nyereg közelében hagyták lassabban haladó női túratársaikat.
Hirdetés

Kimerült turista mentése a Deményfalvi-hágóban

2023. november 5-én délben érkezett a segítségkérés a Hegyi Mentőszolgálathoz (HZS) egy kimerült, 39 éves magyar turistához, aki az Alacsony-Tátra főgerincén tartózkodott. A hölgy a csoporttal együtt a Štefánik menedékháztól a Gyömbéren (Ďumbier) keresztül a Chopokra szeretett volna eljutni, amikor a Deményfalvi-nyereg (Demänovské sedlo) környékén a kimerültség miatt segítség nélkül már nem tudott tovább menni. A turista nem sérült meg, de kissé hipotermiás állapotba került.

Kimerült magyar turista az Alacsony-Tátrában, magukra hagyott turisták a lengyel oldalon-1
Kimerült turista mentése az Alacsony-Tátrában
Kimerült magyar turista az Alacsony-Tátrában, magukra hagyott turisták a lengyel oldalon-1
Forrás: HZS / Horská Záchranná Služba

A bejelentést követően az Alacsony-Tátra északi és déli oldaláról is hegyimentők indultak a segítségére, a kedvezőtlen időjárási körülmények (erős, viharos széllel érkező havazás) azonban megnehezítették munkájukat. A magyar turistát megvizsgálták, felmelegítették, sürgősségi orvosi ellátásban részesítették, majd Kong hordágyon Chopokra, onnan pedig a felvonóval Krúpova parkolóba vitték, innen saját kérésére ismerősei kíséretében folytatta útját hazafelé. A HZS ezúttal is megköszöni a síkőzpont üzemeltetőjének a felvonó rendkívüli elindítását és a mentési akció felgyorsítását.
Forrás: https://hzs.sk

Magukra hagyták lassabb társaikat...

November 6-án, hétfő este a Lengyel-Öt-tavi menedékházban (Schronisko w Dolinie Pięciu Stawów Polskich) tartózkodó turistáktól érkezett egy telefonhívás a Tátrai Önkéntes Mentőszolgálathoz (TOPR). „Arról értesítették a hegyimentőket, hogy a Kuźnice-ből a Gąsienica-völgyön (Hala Gąsienicowa) és a Kereszt-nyergen (Krzyżne) át a Lengyel-Öt-tó völgyébe vezető túra során barátjával a hegyekben maguk mögött hagyták két női társukat, akik valószínűleg gyengébb fizikai állapotuk miatt sokkal lassabban tudtak haladni a tervezett útvonalon, mint férfi társaik. Hiába próbáltak telefonon elérni őket, nem sikerült velük kapcsolatba lépni és helyzetüket megállapítani” – olvasható a TOPR oldalán. A bejelentőkkel folytatott beszélgetésből kiderült, hogy az eltűnt turisták nem rendelkeztek sem téli felszereléssel, sem fényforrással. Zakopanéból három mentőcsoport indult útnak, hogy felkutassák a Murowaniec menedékháztól és a Lengyel-Öt-tó völgyéből a Kereszt-nyereg felé vezető ösvényeket. A nőket hajnali 3 óra körül találták meg Pańszczycka-katlanban (Pańszczycka Koleba), a Kereszt-nyereg közelében. Miután felmelegítették őket, előbb a Murowaniec menedékházba, majd onnan autóval Zakopanéba szállították őket.
„Ezúton is a józan ész használatára, és a túracélpontok megfelelő, az adott körülményekhez és az túrán résztvevők képességeihez igazodó kiválasztására kérünk mindenkit!” – írják a mentők.
Forrás: https://tatromaniak.pl

Hirdetés
Hirdetés