Tragikus hegymászóbaleset, kígyómarás, méhraj-támadás

Tragikus hegymászóbaleset, kígyómarás, méhraj-támadás

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2023/08/16
Tragikus hegymászóbaleset a Batizfalvi-próbán, cseh turistát kígyó mart meg, egy nőt méhek csíptek össze az Alacsony-Tátrában
Hirdetés

Tragikus zuhanás a Batizfalvi-próbán

2023. augusztus 11-én a délutáni órákban szemtanúk értesítették a Hegyi Mentőszolgálatot (HZS) egy férfi zuhanásáról a Gerlachfalvi-csúcs (Gerlachovský štít) alatti Batizfalvi-próbán (Batizovská próba), ami a csúcs szokásos lejöveteli útvonala. Az első információk szerint a férfi több mint 50 métert zuhant, és a zuhanást követően nem mutatott életjelet. A hegyimentők a VZZS helikopterével repültek a baleset helyszínére, ahol csörlő segítségével ereszkedtek le a férfi mellé. A lengyel hegymászó a zuhanás következtében sajnos olyan sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. A szerencsétlenül járt férfi holttestét Ótátrafüredre (Starý Smokovec) szállították, ahol átadták az illetéke hatóság képviselőinek.
Forrás: https://hzs.sk

Tragikus hegymászóbaleset, kígyómarás, méhraj-támadás-1
Baleset a Batizfalvi-próbán
Tragikus hegymászóbaleset, kígyómarás, méhraj-támadás-1
Forrás: HZS / Horská Záchranná Služba

Kígyómarás az Alacsony-Tátrában

Augusztus 13-án egy cseh turista kérte a hegyimentők segítségét, akit az Alacsony-Tátrában megmart egy kígyó (valószínűleg keresztesvipera). A 61 éves férfi a Priehyba-nyeregből ereszkedett le Helpa (Heľpa) irányába, amikor az eset történt. Miután megmarta a kígyó, segítséget akart hívni, de a helyszínen nem volt térerő. A HZS applikációján keresztül sürgősségi SMS-t küldött a hegyimentőknek, amely akkor jutott el hozzájuk, amint a férfi telefonja csatlakozott a hálózatra. A turista közben lassan folytatta az ereszkedést, majd a hegyimentők az üzenet vételét követően felvették vele a kapcsolatot, és megállapodtak ma további teendőkről. A hegyimentők kiérkezésük után a helyszínen ellátták a turistát, majd további kezelésre kórházba szállították.
Forrás: https://hzs.sk

Méhcsípést követő anafilaxiás sokk az Ördöglakodalma-hágón

Augusztus 12-én délben egy 50 éves szlovák nőhöz kértek a HZS segítségét, aki anafilaxiás sokkot kapott, miután egy magvadult méhraj támadta és csípte meg az Ördöglakodalma-hágó (Čertovica) közelében. Három hegyimentő indult a nő segítségére, akik a helyszínre érkezve elsősegélyben részesítették, majd intravénás kezelést alkalmaztak. Egészségi állapotának stabilizálása után a nő saját kérésére, hozzátartozója kíséretében önállóan indult a legközelebbi kórház sürgősségi osztályára.
Forrás: https://hzs.sk

Hirdetés
Hirdetés