Ritkítják a zergéket a Szlovák Paradicsomban Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2011/12/05
Hirdetés

 

 

A Szlovák Paradicsomban és a Nagy-Fátrában élő alpesi zergék állománya annyira megszaporodott, hogy néhány egyed kilövése vált szükségessé. A nem őshonos fajok ellenőrzött kilövését évente végrehajtják a Szlovák Paradicsomban. Ebben a nemzeti parkban ugyanis az alpesi zerge nem őshonos faj, elsősorban vadászati értéke miatt telepítették ide őket, csakúgy, mint a Nagy-Fátrába is.

 

„Azért választottuk az alpesi zergét, mert jól tud alkalmazkodni a körülményekhez. Akkor azonban még nem tudtuk, hogy ez más faj, mint a tátrai zerge” – mondta Bedřich Hájek, a Szlovák Paradicsom Nemzeti Park igazgatója. Őshonos zergepopuláció Szlovákia területén csak a Magas-, a Liptói- és a Bélai-Tátrában él, az Alacsony-Tátrába pedig a tátrai és az alpesi zerge keverékéből kialakult állomány található. A nem őshonos állományokat azonban szabályozott feltételek között évente szükséges ritkítani.

 

„Az utóbbi években az ellenőrzött kilövésnek köszönhetően enyhén csökkent az itt élő zergék állománya” – mondta az igazgató. Évente 5-6 zergét lőnek ki, ezek nemét megpróbálják összhangba hozni. Jelenleg a Nagy-Fátrában mintegy 30-40, míg a Szlovák Paradicsomban mintegy 100 alpesi zerge él. A kilövésnek valamikor november-december környékén kell megtörténnie. Az igazgató szerint erre azért is szükség van, mert a zergéknek ez a faja máshol nem él meg, az Alpokban van belőlük elég, az állatkertekben viszont nem tudnak nekik megfelelő életkörülményeket biztosítani.
Forrás és fotó: https://tvnoviny.sk
Hirdetés
Hirdetés