Környezetbarát menedékházak a Lengyel-Tátrában

Környezetbarát menedékházak a Lengyel-Tátrában

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2011/09/29
A „Zöld menedékházak” elnevezésű projekt keretében környezetkímélőbb infrastruktúra kialakítását célzó beruházások zajlanak a PTTK menedékházaiban.
Hirdetés

„Zöld menedékházak”

A „Zöld menedékházak” elnevezésű projekt keretében környezetkímélőbb infrastruktúra kialakítását célzó beruházások zajlanak a PTTK menedékházaiban Lengyelországban. A hosszú távú program a PTTK Kárpátok Egyesületének szervezésében, Európai Uniós források bevonásával hét tátrai menedékház, valamint 11 további, Lengyelország más hegységeiben található objektum átalakítását tartalmazza. Célja, hogy fejlessze, és a turisták számára az eddiginél is vonzóbbá, környezetbaráttá tegye az országban lévő menedékházakat.
A program keretében sor kerül az épületek hőszigetelésére, melegebb falak és tetők kialakítására, a fából készült szerkezeti elemek cseréjére, valamint a fűtésrendszerek átalakítására. Ezen kívül több menedékházban a napenergiát is hasznosítani kívánják, egyes helyeken pedig korszerű szennyvíztisztító telepet alakítanak ki.
A program keretében az egyik legfontosabb beruházás a Murowaniec menedékháznál épülő szennyvíztisztító telep. A menedékház a Lengyel Kötélvasutaknak (PKL) köszönhetően jelenleg egy 1,5 km hosszú kábelen kapja az energiát, amelyet a Gąsienica-völgyben lévő sífelvonó alsó állomásától a menedékházig vezet. Ugyancsak innen kapja az energiát a Tátrai Nemzeti Park (TPN) épülete, valamint a Betlejemka nevű hegymászószállás is.
Befejeződött a Lengyel-Öt-tavi menedékház korszerűsítése, amely majdnem 2 évig tartott, ennek költségei több mint 10 millió złotyt tettek ki. Az épületben korszerűsítették a fűtést, kis vízi erőművet helyeztek üzembe, biológiai szennyvíztisztító telepet alakítottak ki, és új zsindelyborítással látták el az épületet. A szinte 100 %-ban környezetbarát menedékház ünnepélyes bemutatására szeptember 24-én került sor.
A Murowaniec menedékházon kívül új vagy korszerűsített szennyvíztisztító telepet építettek pl. a Chochołowi-völgyben és a Halastónál. Az év végéig a tátrai menedékházakban új szemétgyűjtő edényeket helyeznek ki. Kilenc épületben szerelnek fel napkollektorokat, amelyet főleg a folyóvíz közüzemi célokra történő felmelegítésére kívánnak használni. Modernizálják a kazánházakat, hiszen egészen a közelmúltig a nemzeti parkokban lévő menedékházak évi 1250 tonna szenet használtak fel fűtési célokra.
A „Zöld menedékházak” program keretében végrehajtott beruházásoknak köszönhetően megváltozik menedékházak környezete is. Rehabilitálják a házak környezetét, az eddiginél több pihenőhelyet alakítanak ki. Ma már sok helyen (pl. Roztoka menedékház, Lengyel-Öt-tavi menedékház, Chochołowi menedékház) új, vagy korszerűsített konyha és ruhaszárító eszköz áll a turisták rendelkezésére, utóbbi helyen a tető is felújításra került.
A menedékházakat támogatók bevonásával sok helyen korabeli bútorokkal rendezik be, és állandó kiállításokkal igyekeznek még látványosabbá tenni. Ennek első példája a Chochołowi menedékház, amelyben tavaly ősz óta II. János Pál emlékkiállítása tekinthető meg.
Hosszú évek óta várja felújítását az egyik legszebb és leghangulatosabb tátrai menedékház, a Konrád-menedékház. A többi épülethez hasonlóan itt is elvégzik az épület hőszigetelését, a nyílászárók cseréjét, a fűtésrendszer és a kazánház korszerűsítését. A menedékház áramellátást alacsony feszültségű felsővezetékkel oldják meg.
Hirdetés
Hirdetés