Konferencia a medvék védelméről Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2011/04/21
Hirdetés

 

 

Szlovákiában a medvék és a farkasok nem számítanak a szigorúan védett fajok közé, így a környezetvédelmi hatóságok engedélyével lehetőség van vadászatukra. Lengyel és szlovák természetvédők megbeszélést tartottak annak érdekében, hogyan lehetne hatékonyan védeni ezeket az állatokat a két ország határát képező területeken.
Mint ismeretes, az elmúlt év végén a lengyel környezetvédők felhívást tettek közzé, melyben a Szlovákiában tervezett, a medveállomány létszámát jelentősen csökkentő vadászat ellen emeltek szót. A felhíváshoz több mint 20 aláíró, köztük lengyel természetvédelmi és ökológiai szervezet csatlakozott. Ennek eredményeként a lengyel szervezetek meghívták szlovák kollégáikat a farkasok, barnamedvék és kormoránok határ menti védelméről tartandó megbeszélésre. A lengyel-szlovák konferenciára március közepén Krakkóban került sor, melyen több, az ügyben érdekelt szervezet képviselőivel és szakértőkkel együtt részt vett mind a szlovák, mind a lengyel Tátrai Nemzeti Park igazgatója.
Lengyelországban a barnamedve és a farkas szigorúan védett faj, Szlovákia területén viszont illetékes hatóságok a túlszaporodás megakadályozás címén vadászati engedélyeket bocsátanak ki a medvékre és farkasokra. A lengyelek ez ellen tiltakoznak, mert mint mondják, az állatok nem ismerik a határokat, így könnyen előfordulhat, hogy a Lengyelországban védett medvét vagy farkast szlovák területen egyszerűen kilövik.
A statisztikák szerint Lengyelországban kb. 100 barnamedve él, valamennyi az ország déli részén, a Żywieci-Beszkidektől a Bieszczady hegységig. Ezek a területek a perifériáján találhatók annak a hatalmas, a medvék élőhelyeként számon tartott területnek, amelynek központi rész Szlovákiában fekszik. A ragadozók számára veszélyt jelent az erdőterület állandó csökkenése, ezáltal a megfelelő mennyiségű táplálék megszerzése, valamint a mind nagyobb területekre kiterjedő emberi tevékenység. Az emberek egyre nagyobb területet foglalnak el a medvék természetes élőhelyéből, emiatt a ragadozók rendszeresen feltűnnek az ember által elfoglalt területeken, kárt okozva a gazdaságoknak, különösen a méhészeknek.
Becslések szerint mintegy 500-600 farkas él Lengyelországban, szinte az egész ország területén. Ezek a ragadozók a vidéki lakosság körében nem túl népszerűek, hiszen nagy károkat okoznak a hagyományos lengyel paraszti gazdaságokban élő tenyészállatok között. A farkasok védelme érdekében szükségesnek látszik az erdőtulajdonosok, a gazdálkodók és a vadászok bevonásával egy közös természetvédelmi program kidolgozása.
Mivel a szlovák és lengyel állatvédelmi törvény nem azonos, így a két ország szakértőinek kell meghatározni azokat az irányelveket, amelyek a határ menti területeken élő medvék és farkasok vadászatát szabályozzák. A lengyel szakértők szerint a megfelelő védelem biztosítása érdekében szükség van egy európai szintű, egységes tevékenységi programra.
A megbeszélés során megállapodás született arról is, hogy a lengyel-szlovák Környezetvédelmi és Erdészeti munkacsoport kezdeményezi egy, a nagyragadozók és a kormoránok védelmével foglalkozó szakértői csoport létrehozását, amely szintén veszélyeztetett fajnak számít. A két ország szakértőiből álló csoport feladat lenne az együttműködés részleteinek kidolgozása, valamint végrehajtásának következetes ellenőrzése: az állatok számbavétele, egy közös adatbázis létrehozása, közös tudományos konferenciák szervezése, valamint a konfliktushelyzetek megoldása. Az ülés résztvevői végül sürgették egy olyan kétoldalú megállapodás aláírását, amely a nagyragadozók hatékonyabb védelmét teszi lehetővé a különösen érzékeny határ menti területeken.
Forrás:
Hirdetés
Hirdetés