Újabb felvonók és sípályák tervei a Csorbai-tónál Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2018/09/24
Hirdetés

 

 

A Csorbai-tó (Štrbské pleso) mellett működő sípályákat üzemeltető társaság újabb felvonókat és sípályákat tervez a település körzetében, ezek a tervek azonban nincsenek összhangban Csorba (Štrba) település településrendezési terveivel. Az „1. Tatranská, akciová spoločnosť” nevű vállalkozás új felvonókat, sípályákat, valamint a hóágyúk működtetéséhez szükséges víztározót szeretne építeni a településen. A „Csorbató megközelítése és a helyi közlekedés optimalizálása” (Optimalizácia horských dopravných zariadení a dopravy na Štrbskom Plese) elnevezésű projekt keretében jelenleg a várható környezeti hatások felmérése van folyamatban.
A vállalkozás tervei szerint nem csak új parkoló, felvonók, a hóágyúk működtetéséhez szükséges víztározó megépítése, hanem új sípályák kialakítás is szerepel olyan területeken, ahol jelenleg nem síelnek, ezen kívül egy gasztronómiai szolgáltatásokat nyújtó centrum létrehozását is tervezik Koliba Trigan néven.

 

 

A tervek szerint három új felvonó épülne FIS, Trigan és Kempinski néven.  A Kempinski nevű felvonóval kapcsolatban jelenleg kétféle terv is létezik, az egyik kabinos felvonó, a másik siklóvasút formájában. A tervezett kabinos felvonó a Kempinski Hoteltől közlekedne az egyik új sípályához, melynek az alsó vége a volt Helios gyógyüdülő alatti területen lenne kialakítva. Ha viszont siklóvasút épül, annak alsó állomása (ahogy azt a neve is sugallja) a Helios alatt tervezett parkoló (Parkovisko pod Heliosom) mellett kerülne kialakításra.
„A projekt célja egyrészt a településen bonyolódó gépjárműforgalom intenzitásának csökkentése és egy központi parkolóba történő terelése, másrészt a síközpont szolgáltatásait szeretné közelebb hozni a meglévő villamos és autóbusz állomásokhoz. Szeretnék elérni, hogy az ide érkező turisták a tömegközlekedést vegyék igénybe a síközpont megközelítéséhez, amely segítséget jelent a közlekedési problémák megoldásában, és kevésbé káros a természeti környezetre nézve” – vázolta a vállalkozás terveit Peter Tomko.
Az új felvonók kapacitása – melyek a ma még nem létező sípályákra szállítanák a síelőket – kb. 6000 fő/óra lenne. A projekt becsült költsége 23,7 vagy 25,15 millió €, az elfogadásra kerülő változattól függően, megvalósítása azonban több dolog miatt is erősen kérdéses. A tervezett fejlesztések egy részét a Tátra bioszféra rezervátumának legmagasabb fokozatban védett részén, valamint a Malompataki-völgy és a Furkota-völgy Nemzeti Természetvédelmi Területen szeretnék megvalósítani, melyek a legmagasabb, 5. fokozatú védettséget élvezik. „Tisztában vagyunk vele, hogy a tervek jelenleg védett területeket érintenek. Ugyanakkor azonban azt sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a Csorbai-tó körzetében a téli sportok már a nemzeti park létrehozás előtt is rendkívül népszerűek voltak, a település hagyományos idegenforgalmi központ, melynek a látogatottsága évről évre fokozatosan növekszik. Éppen ezért arra törekszünk, hogy megoldást találjunk a síközpont szolgáltatásainak összekapcsolására a település azon részével, melyen jelenleg is folyik emberi tevékenység, ezzel egyidejűleg megoldást találjunk a település közlekedési problémáira. Ebből a szempontból meg vagyunk róla győződve, hogy szándékunk előnyös az emberi tevékenységnek a természeti környezetre gyakorolt hatásának mérséklése szempontjából” – tette hozzá Tomko.
A tervek szerint a felvonók felépítése érdekében jelentős mennyiségű fenyőfa kivágása válik szükségessé, amely az állati élőhelyek egy részének elvesztést is magával hordozza. Hasonlóképpen különösen zavaró lehet az érintett területen élő állatok számára a hóágyúk működtetése, a mesterséges víztározó kialakítása pedig nem kívánt változásokat eredményezhet a környék vízháztartásában.
A vállalkozás képviselője mindazonáltal hozzátette, hogy a projektben szereplő építkezések nem állnak összhangban Csorba község településrendezési tervével. „A kezdetektől fogva folyamatosan egyeztetünk az önkormányzattal a projekt várható előnyeiről, és hisszük, hogy az érveink hatással lesznek a település döntéshozóira. A projekt végrehajtása azonban a település földhasználati tervének aktualizálását igényli, az ehhez szükséges kérvényt már benyújtottuk a település vezetőinek” – tette hozzá Tomko.
Hirdetés
Hirdetés