Állandósuló hóhiány a Tarajkán Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/02/22
Hirdetés

 

 

Az Ótátrafüred fölötti Tarajka néhány éve még kedvelt síközpont volt, az utóbbi évekhez hasonlóan azonban ezen a télen sem lehet síelni az egykori sípályán. Ennek oka, hogy a globális felmelegedés miatt nincs elég természetes hó a pályán. „A globális felmelegedés az egész világon problémákat okoz, nincs ez máshogy a Magas-Tátrában sem” – mondta Peter Chudý, a Magas-Tátra Turisztikai Egyesület vezetője. „Ha visszatekintünk az elmúlt néhány télre, három-négy éve hiány van ezen a területen természetes hóból.”

 

 

A múltban még alpesi síversenyeket (műlesikló Világ Kupa futamot) rendeztek a Tarajkán, ma azonban üres az egykori síközpont, síelők és szánkózók nélkül jár a sikló, hiszen a téli sportok szerelmesei szinte semmilyen szolgáltatást nem találnak a Tarajkán.

 

A szakember is elismeri, hogy egyetlen felvonó vagy pálya üzembentartójának sem érdemes fenntartani egy sípályát, ahol három-négy évente egyszer van megfelelő hó. „Van itt egy rövid, viszonylag meredek lejtő, ahol elég sok természetes hó szükséges ahhoz, hogy lehessen használni. A hó előállítása minden tátrai síközpontban probléma, máshol azonban mégis lehet síelni. A Tarajkán található sípálya mostoha sorsának fő oka a hóágyúk működéséhez nélkülözhetetlen víztározó hiánya” – mondta el Peter Chudý. „Csorbatón ott van a Csorbai-tó, a tó vizének felhasználásával építették ki annak idején az első hóágyúzható sípályát a Magas-Tátrában. Tátralomnicon is kialakítottak egy megfelelő víztározót, amely a nyári hónapokban tűzoltóvíz tárolására szolgál, télen pedig több hóágyúzott sípálya üzemeltetését teszi lehetővé. Ótátrafüreden is lenne továbblépési lehetőség, megoldatlan azonban a víztározó vízforrása. Megvan a szándék a fejlesztésre, amelyről Tátraváros képviselőtestülete már tárgyalt a helyi vállalkozókkal, valamint a tátralomnici sípályákat üzemeltető vállalkozás képviselőivel. A tervek szerint egy hóágyúzásra alkalmas mesterséges tavat alakítanának ki valahol a Tar-patakon, vagy padig a Jakubek-rét és a Tarajka közötti terülten. Még ha feltételezzük is, hogy sikerül tető alá hozni ezt a projektet, először is előtanulmányt kell készíteni a víztározónak a környezetre gyakorolt várható hatásáról, majd tárgyalni a potenciális befektetőkkel, akik aztán hozzáláthatnak a terv megvalósításához.
Hirdetés
Hirdetés