Tátrai rekordok III. – legjobb, legismertebb, leghíresebb... Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2022/04/08
Hirdetés
Egykor Európa egyik legjobb hegyi szállodája
A Szepesi Hitelbank megbízásából 1903-1904-ben felépült ótátrafüredi Grandhotel építtetőjének az volt a célja, hogy az épület a világhírű gyógyfürdők legjobb szállodái közé kerüljön. A szállodának a kényelem és a luxus minden modern követelményének meg kellett felelnie. A tervezéssel Hoepfner Quido-t bízták meg, aki modern szecessziós elemekkel ötvözött eklektikus stílusú épületet tervezett.
A Grandhotel volt az első monumentális épület a Magas-Tátrában. Szolgáltatásait már a kezdetektől fogva számos fontos vendég igénybe vette, köztük pl. III. Frigyes Ágoston szász trónörökös és családja. Az I. világháború előtti időkben nem hivatalosan a világ legjobb hegyi szállodái közé sorolták.
1945-ben a Grandhotel rövid ideig az Eduard Beneš vezette csehszlovák kormány székhelye volt, így Ótátrafüred (Starý Smokovec) – legalábbis szimbolikusan – rövid időre Csehszlovákia fővárosa lett. A szálloda fennállása alatt számos ismert személyt látott vendégül, köztük Emil Zátopek, Nancy Sinatra vagy Fidel Castro.

A Tátrában játszódó legismertebb játékfilm
A „Medená veža” (Réz-torony) című film Martin Hollý rendező 1970-es filmdrámája Ivan Bukovčan elbeszélése alapján készült, amely három hegymászó – Pirin, Starc és Valér – a Magas-Tátrában szövődött barátságáról szól. A filmet a szlovák filmművészet egyik gyöngyszemének tartják.
Ivan Bukovčant a Hunfalvy-völgyi menedékház (Chata pod Rysmi) egykori gondnoka és barátja története ihlette az 1950-es évekből. A Tátrában felvett helyszíni jelenetekben a színészeket hegymászó dublőrök helyettesítették. Štefan Kvietik szerepét rövid időszakokra Ivan Gálfy, Ivan Rajniakét Ivan Urbanovič, Ivan Mistrík szerepét pedig Ladislav Šedivý vette át. A film szabad folytatásának tekinthető az 1971-ben készült „Orlie pierko” című film.
 
A Tátra leghíresebb látogatói
A Tátra mindig is olyan hely volt és olyan ma is, amely szépségével, tiszta levegőjével, egyedülálló alpesi környezetével nemcsak Szlovákiából, hanem gyakorlatilag a világ minden tájáról magához vonzza a nyilvánosság és a hírességek figyelmét. A Tátrát az évtizedek során a világ minden tájáról ismert és fontos emberek, uralkodók, elnökök, politikusok, üzletemberek és művészek látogatták, a legfontosabb és legérdekesebb látogatók közül említünk most néhányat.
Korának egyik leggazdagabb embere, Nathan Rothschild báró 1880-ban látogatott Ótátrafüredre. Erzsébet bajor hercegnő (Sissi), Ausztria-Magyarország királynője 1895-ben járt Ótátrafüreden, akit az ismert író Jókai Mór inspirált a Tátra meglátogatására, így a bártfai fürdőben töltött gyógykezelése során a Tátrát is felkereste.
Franz Kafka író is megfordult a Tátrában (Matlárházán), Jiří Wolker pedig Tátraszéplakon tölött hosszabb időt, tiszteletére a helyi szanatórium előtt mellszobrot és emléktáblát helyeztek el.
Eduard Beneš, Vlasta Burian cseh filmszínész (az ő nevét viseli az ótátrafüredi Grandhotel 105. számú apartmanja), Fidel Castro kubai vezető és II. Erzsébet brit királynő is járt a Tátrában. Utóbbi 2008-ban férjével, Fülöp herceggel együtt, az akkori szlovák köztársasági elnök, Ivan Gašparovič kíséretében látogatott el a Magas-Tátrába. Ótátrafüredről siklóvasúttal mentek fel a Tarajkára, ahol a tátrai teherhordókkal is találkozott.
Forrás és fotó: https://lepsiden.sk

Hirdetés
Hirdetés