Roman Ficek 24 óra alatt kilencszer futott fel a Tengerszem-csúcsra! Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2021/03/01
Hirdetés
2021. február 25-én a lengyel ultra hegyi futó, Roman Ficek (több különleges rekord tulajdonosa) elképesztő teljesítményt hajtott végre. A többek között a 2020-ban megrendezett
Tatra Fest Bieg futóverseny győztese, aki néhány hónappal ezelőtt ez eddigi legrövidebb idő alatt (107 óra) teljesítette a Beszkidek 517 km hosszú fő turistaútját (Główny Szlak Beskidzki), újabb nem mindennapi célt állított maga elé. Legújabb terve szerint a „Rysy Sky 24h” projekt keretében 24 óra alatt minél többször felfusson a Halastótól (Morskie Oko, 1395 m) a Tengerszem-csúcsra (Rysy, 2499 m).

Roman február 25-én 13:00 órakor kezdte meg terve végrehajtását. A Tengerszem-csúcsra vezető út a Halastavi menedékházból több mint 1100 méter szintkülönbséget jelent, a Tátrai Nemzeti Park (TPN) útjelző tábláján szereplő információ szerint a csúcsra való feljutás kb. 4 órát vesz igénybe. Roman Ficek végül is 24 óra (egészen pontosan 22 óra 33 perc) alatt 9 alkalommal mászott (vagy inkább futott?) fel a Tengerszem-csúcsra! Ez összesen kb. 63 km távolságot és több mint 10 000 méter szintkülönbséget jelent! Roman gyakorlatilag éjjel-nappal, non-stop a hegyen volt, rövid szünetekkel a menedékházban.
Mint bevallotta, az időjárási és hóviszonyok egyaránt kedvezőek voltak, így hatékonyan és – ami a legfontosabb – biztonságosan végre tudta hajtani a tervét. Ahogy február 26-án 11 óra 33 perckor a csúcsról saját facebook oldalán üzente, kilencedszer ért fel a csúcsra, a tizedik már nem fér bele az időbe. Roman Ficeket útközben és a csúcson a Szczytografia weboldal operatőre, Łukasz Malinowski kísérte, aki megosztotta a projektről készített film előzetesét, amely itt látható!
Roman, nagy gratuláció!
Forrás és fotó: https://tatromaniak.pl

Hirdetés
Hirdetés