Natalia Tomasiak és Roman Ficek nyerte a Tatra Fest Bieg 2022 futóversenyt

Natalia Tomasiak és Roman Ficek nyerte a Tatra Fest Bieg 2022 futóversenyt

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2022/10/07
A jelentősen romló időjárási körülmények és a biztonsági aggályok miatt a szervezők kénytelenek voltak menet közben megállítani a futamot, így az éllovasoktól eltekintve a versenyzőket az Ornak menedékház melletti ellenőrző ponton elért idejük alapján rangsorolták.
Hirdetés
Az időjárás miatt megszakított „Tatra Fest Bieg 2022” ezúttal is komoly kihívásnak bizonyult a versenyzők számára. „Júniusban a Dolomitokban futottam, de azt hiszem, a mai útvonal technikailag sokkal nehezebb volt” – mondta Natalia Tomasiak, a női verseny győztese. A bajnoki címet ismét Roman Ficek szerezte meg, aki a közelmúltbeli egészségügyi problémái után bizonytalan formában volt, mégis uralta a mezőnyt, és 8 óra 31 perc elteltével érkezett vissza Zakopanéba. „Egy konkrét útvonal és egy konkrét futás volt. Igazi Skyrunning Lengyelországban, ahol ez az egyetlen megfelelő hegy az ilyen futáshoz. Teljes szívemből ajánlom ezt a futást azoknak, akik szeretik a kihívásokat és az igazi hegyi futást” – mondta, miután kicsit kifújta magát.
A jelentősen romló időjárási körülmények és a biztonsági aggályok miatt a szervezők kénytelenek voltak menet közben megállítani a futamot, így az éllovasoktól eltekintve – akik már a verseny megállítását megelőzően elhaladtak az Ornak menedékház mellett – a versenyzőket az Ornak menedékház melletti ellenőrző ponton elért idejük alapján rangsorolták. Ez jelentősen csökkentette a Tátra csúcsaira ismét felfutó versenyzők számát, a 300 indulóból végül mindössze 30 versenyző ért célba.

A férfiaknál így alakult a dobogó

Roman Ficek 8:31:05
Robert Faron 9:02:37
Aleksander Badowski 9:22:07

A hölgyek között a legjobbak

Natalia Tomasiak 10:40:14
Małgorzata Moczulska 11:09:29
Natalia Paulina Barosz 11:21:21

Aleksander Badowski nem titkolta, hogy sikere mögött a speciális tátrai nehézségekre való felkészülés állt. „A felkészülés során három hetet töltöttem itt júliusban, és most, a verseny előtt még két hetet, a Tátrában való futás nem ismeretlen számomra. Tudtam, hogy mire vállalkozom, és hogy mivel fogok szembenézni” – mondta a futás után.

65 km, 5000 méter szintkülönbség az alábbi útvonalon:

Start: Gugu Park Zakopane – Fehér-nyereg (Przełęcz Białego) – Kuźnice – Lengyel-Jávor-völgy (Dolina Jaworzynki) – Gąsienica-szécs (Hala Gąsienicowa) – Száraz-hágó (Sucha Przełęcz) – Gáspár-csúcs (Kasprowy Wierch, idő ellenőrző pont) – Konrád-púpi-nyereg (Przełęcz pod Kopą Kondracką) – Konrád-púp (Kopa Kondracka) – Kis-réti-hegy (Małołączniak) – Vésett-kő (Krzesanica) – Sötét-hegy (Ciemniak) – Lengyel-Toman-völgy (Dolina Tomanowa) – Kościelisko-völgy (Dolina Kościeliska) – Ornak menedékház (Schronisko Ornak, etető- és itatópont, + időellenőrző pont) – Iván-nyereg (Iwaniacka Przełęcz) – Ornak-csúcs (Ornak) – Szürke-hágó (Siwy Zwornik) – Ék-hegy (Starorobociański Wierch) – Koncsiszta (Kończysty Wierch, időellenőrző pont) – Vastag-hegy (Jarząbczy Wierch) – Łopata – Volovec (Wołowiec) – Rákony (Rakoń) – Rét-hegy (Grześ) – Chochołowi-völgy (Dolina Chochołowska, menedékház, etető- és itatópont, + időellenőrző pont) – Felső-erdei út (Ścieżka nad Reglami) – Alsó-Kéményes-tisztás (Niżnia Kominiarska Polana) – Kościelisko-völgy (Dolina Kościeliska) – Cudakowa Polana (etető- és itatópont) – Miętusz-nyereg (Przysłop Miętusi) – Nagy-tisztás (Wielka Polana w Dolinie Małej Łąki) – Gombás-nyereg (Przełęcz w Grzybowcu) – Palánkos-tisztás (Polana Strążyska) – Vörös-nyereg (Czerwona Przełęcz) – Fehér-nyereg (Przełęcz Białego) – Cél: Gugu Park (időellenőrző pont).

Natalia Tomasiak és Roman Ficek nyerte a Tatra Fest Bieg 2022 futóversenyt-1
Tatra Fest Bieg 2022
Natalia Tomasiak és Roman Ficek nyerte a Tatra Fest Bieg 2022 futóversenyt-1
Forrás: Jan Nyka photography

Forrás és fotó: https://wspinanie.pl; https://www.bgtimesport.pl

 

 

Hirdetés
Hirdetés