Augusztus 21-én ismét Bieg ultra Granią Tatr hegyi futóverseny Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2021/08/18
Hirdetés
2021. augusztus 21én ismét megrendezik a „Tátra gerincein” (Ultra Granią Tatr) hegyi futóversenyt, amelyet Lengyelország egyik legszebb és legnehezebb ultrafutó versenyeként tartanak számon. A 71 km hosszú, 5000 m szintkülönbségű útvonal hagyományosan a Chochołowi-völgyben található Szürke-tisztásról indul és Kuźnicéban ér célba, érintve többek között Volovecet (Wołowiec), az Ék-hegyet (Starorobociański Wierch), a Vörös-hegyeket (Czerwone Wierchy), a Gáspár-csúcsot (Kasprowy Wierch) és a Kereszt-nyerget (Krzyżne). Idén rekordszámú, 987 ember jelentkezett a sorsolásra, közül mindössze 350-en kaptak lehetőséget a részvételre.
A szervezők szeretettel várják a turistákat, a családtagokat és barátokat augusztus 21-én szombaton, hogy az útvonal mentén szurkoljanak a versenyzőknek. Az Ornak menedékház melletti frissítőponton 7:00 és 10:30 óra között, a Murowaniec menedékház mellett 9:30 és 14:30 óra között, a Mickiewicz-vízeséseknél 11:30 és 18:00 óra között, valamint a Kuźnicéban, a Tátrai Nemzeti Park (TPN) székháza mellett lévő célban 13:00 és 21:30 óra között. A díjakat körülbelül 18:30 órakor adják át.
A verseny idén először lesz teljes egészében online követhető lesz – a Hosters támogatásának köszönhetően minden versenyző GPS-jeladót kap, így a rajttól a célvonalig valóban követni lehet majd mind a 350 versenyzőt. A pálya már fel van töltve, a versenyzők adatai a rajt számokkal augusztus 20-án, pénteken jelennek meg, szombaton pedig reggel 4 órától itt követhetitek élőben a versenyt:

 

 

 

 

 

 

A RateMyTrail.com rangsora szerint a férfiak között a legnagyobb favoritok Tomasz Skupień – a Bieg Marduła harmadik és a Chudy Wawrzyniec második helyezettje, Bartosz Misiak – a Maraton Leśnik Wiosna győztese és a 2020-as cseh Lysohorský Ultra Trail negyedik helyezettje, Maciej Dombrowski – a Bieg 7 Dolin és a Zimowym Ultramaratonie Karkonosze leggyorsabb futója 2020-ban.
Minden bizonnyal ezúttal is a dobogóért fog harcolni a verseny veteránja, az első kiírás győztese, Przemek Sobczyk, valamint a rövidebb távokon – pl. a Bieg Złoty Maraton győztese 2019-ben és Garmin Ultra Race győztese 2020-ban – több győzelemmel rendelkező Tomasz Koczwara, valamint a szlovák Filip Kristl, aki 2020-ban második lett a Malofatranska Stovka versenyen, 2019-ben pedig harmadik a SkyMarathon Chopok versenyen.
A hölgyek között esélyesnek számít Katarzyna Wilk, az aktuális lengyel ultratáv futó bajnok, Anna Arseniuk - a Górski Bieg Frassatiego győztese 2019-ben, Justyna Mamala, a Dziki Groń idei szczawnicai versenyének legjobbja, valamint Nina Graboś, a Super Trail na DBFG idei legjobbja. Minden bizonnyal versenyben lesz a dobogóért Marta Naczyk, a lengyel himalájai hegymászók táplálkozási tanácsadója és a 2018-as Łemkowyna Ultra Trail 150 harmadik helyezettje, vagy Iwona Kik, a Rzeźnik Sky hatodik helyezettje.
A verseny nyolcéves története során (az első futamra 2013-ban került sor, azóta négy alkalommal került megrendezésre – a TPN korlátozása miatt csak kétévente lehet megrendezni) csak néhány embernek adatott meg a szerencse és a lehetőség, hogy mindegyik versenyen elindulhasson. Idén különösen nagy érdeklődéssel várják a célba azokat, akik eddig mind a négy futamot teljesítették, és ötödszörre indulnak, mint pl. Ania Arseniuk és Andrzej Kowalik, Daniel Wahl és Marek Duduś.
A verseny teljes útvonala a nemzeti park legszebb részein vezet, ahol hajnalban a futók akár zergékkel is találkozhatnak, este pedig mormoták füttyét hallhatják. A verseny a turistautakon zajlik, a szervezők nyomatékosan felhívják a figyelmet, hogy sem a turisták, sem a futók ne térjenek le ezekről az utakról.
A verseny hivatalos honlapja: https://graniatatr.pl/
Forrás és fotó: https://tatromaniak.pl

 

 

Hirdetés
Hirdetés