„Leg”-ek a Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2020/08/28
Hirdetés
A Tátra kétségtelenül csodálatos, jó néhányunk számára a kedvenc, legszebb hegyeket jelenti. Az egyes helyek varázsa önmagáért beszél. Vessünk most egy pillantást a Tátra néhány „leg”-jére:
 
Tátrai csúcsok
A lengyel oldalon elérhető legmagasabb csúcs a Tengerszem-csúcs (Rysy, 2503 m), egészen pontosan annak 2499 m magasságú középső orma. A Halastó (Morskie Oko) és a Tengerszem-csúcs között van a legnagyobb relatív magasság a lengyel oldalon, több mint 1100 m. A Tátra legmagasabb csúcsa, amelyre a turisták felvonóval feljuthatnak, a szlovák oldalon található Lomnici-csúcs (Lomnický štít, 2632 m). A Tátra legmagasabb, 1400 m-es relatív szintkülönbségű csúcsa a Kriván (Kriváň, 2494 m), amely a Három-forrás (Try studňicki) közelében található.

A legeredetibb sziklaformációk a Tátrában
Ha a legszebb sziklaformációkról beszélünk, mindenképpen ezek közé tartozik a Kis-Ganek (Malý Ganek) a Ganek-karzattal (Galéria Ganku), a Giewont és a Simon-torony (Žabí kôň). A Tátra legszebb csúcsai közé tartozik a Tátra-csúcs (Vysoká), a Barát (Mnich), a Giewont (Giewont) a Nagy-Menguszfalvi-csúcs (Velký Mengusovský štít) és a Kriván (Kriváň). Hozzátenném azonban, hogy egy ilyen listát csak szubjektív érzések alapján lehet létrehozni.
 
A legmagasabb egybefüggő sziklafalak a Tátrában
Az egyik leghíresebb, legmeredekebb masszív sziklafal a Vadorzó-kilátó (Kazalnica Mięguszowiecka) kb. 500 m magas északkeleti fala. A Tátra legnagyobb „leszakadása” Weber-csúcs (Malý Kežmarský štít) 900 m-es északi fala.
 
Tavak a Tátrában
A Tátra legmélyebb tava a Nagy-tó (Wielki Staw, 79,3 m), a második a Tengerszem (Czarny Staw pod Rysami, 76,4 m). A Tátra legnagyobb tava a közismert Halastó (Morskie Oko, 34,9 ha). A legtöbb állóvíz (szám szerint 27) a Nagy-Tarpataki-völgyben (Veľká Studená dolina) található. Ezután a Gsienica-völgy (Dolina Gąsienicowa) következik 21 tóval. A Lengyel-Tátra legmagasabb vízesése a híres Siklawa, amely 70 m magasságból esik alá.
 
Barlangok a Tátrában
A „rangsorolt” barlangok közül a leghosszabb a Bélai-Tátrában található Holdfény-árok (Jaskyňa Mesačný tieň), melynek folyosói több mint 30 km-re terjednek ki. 77 méter mélységével a legmélyebb barlang a Nagy-Havas-barlang (Wielka Śnieżna) a Vörös-hegyekben (Czerwone Wierchy).
 
Épületek a Tátrában
A Tátra lengyel oldalának legrégebbi, ma is álló menedékháza a Stanisław Staszicról elnevezett, 1908-ban épült menedékház a Halastó (Morskie Oko) partján. Lengyelország legmagasabb tengerszint feletti magasságban fekvő menedékháza a Lengyel-Öt-tó völgyében (Dolina Pięciu Stawów Polskich), kb. 1672 m. magasságban található, míg a legmagasabb helyen álló épület a Gáspár-csúcs (Kasprowy Wierch) meteorológiai obszervatóriuma (1987 m).
Forrás és fotó: https://portaltatrzanski.pl

Hirdetés
Hirdetés