Átmenetileg lezárják a Halastóhoz vezető utat – Kiterjesztik az on-line parkolást Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2020/07/01
Hirdetés
A Tátrai Nemzeti Park (TPN) tájékoztatása szerint átmenetileg és részlegesen lezárják a Lengyel-Tátra legnépszerűbb kirándulóhelyéhez, a Halastóhoz (Morskie Oko) vezető aszfaltutat. A felújítás oka az útvonal közel 2 km-es szakaszának teljes felújítása, melynek köszönhetően az útvonal utolsó szakasza könnyebben járható lesz a fogyatékkal élők és a kisgyermekes családok számára. A lovaskocsik végállomását jelentő Hajfű-tisztástól (Włosienica) a tóig tartó úrszakasz felújítása június 29-én hétfőn kezdődött, és az időjárástól függően előreláthatólag július 10-ig tart. Az első héten előkészítő munkálatokat (a kátyúk kitöltése, a felület kiegyenlítése) végeznek, ezen a héten azonban a turistaút még nyitva lesz, bár a túra során átmeneti nehézségek előfordulhatnak. A következő héten, július 6-a körül kezdődik az út aszfaltozása.

Mivel a munkálatok az út teljes szélességében folynak, a turistaforgalom – a vállalkozó kérésére – Mickiewicz- vízesések (Wodogrzmoty Mickiewicza) és a Halastó közötti szakaszon biztonsági okokból felfüggesztésre kerül. Ezt a munkát három egymást követő napon fogják elvégezni, ezeken a napokon a lovaskocsik sem közlekednek majd, és teljes egészében korlátozzák a felújításhoz nem kapcsolódó járművek forgalmát. Ebben az időszakban a Halastó csak a Lengyel-Öt-tó völgyéből (Dolina Pięciu Stawów Polskich) lesz elérhető, a Halastóhoz vezető piros jelzésű turistaút le lesz zárva. A nemzeti park arra kéri a turistákat, hogy ebben az időszakban a lengyel oldalról ne tervezzenek túrát a Tengerszem-csúcsra (Rysy).
A felújítást eredetileg júniusra tervezték, amikor kisebb a turistaforgalom, sajnos azonban a koronavírus járvány átírta a terveket. A TPN vezetői tudják, hogy a nyári szünetben a lezárások nehézséget okozhatnak, de nem tudják későbbre halasztani a munkát. „A hegyekben minden az időjárástól függ, és előfordulhat, hogy az esetleges őszi felújítási terveket áthúzza a kedvezőtlen időjárás” – mondja Szymon Ziobrowski, a Tátra Nemzeti Park igazgatója.
A Tátra Nemzeti Park ugyanakkor kiterjeszti a Białkai-szénégető (Palenica Białczańska) parkolóba érvényes parkolójegyek on-line értékesítését. A közelmúltban bevezetett új rendszert immár a teljes parkolóra kiterjesztik, vagyis most már valamennyi parkolóhelyet on-line előre le lehet foglalni, legkésőbb a parkolást megelőző nap 22 óráig bezárólag. Továbbra is ajánlott reggel 8 óráig megérkezni a parkolóba, mert a bejáratnál olyankor hatalmas forgalmi dugók alakulnak ki. A Łysa Polana-i parkoló nyitva marad, amikor ez is megtelik, akkor további parkolóhelyek Bukowina Tatrzańska községben lesznek elérhetők, ahonnan buszok szállítják majd a turistákat a Halastóhoz vezető parkolóba.

Hirdetés
Hirdetés