A TPN szeretné helyreállítani a Zawrat – Świnica közötti turistautat Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2019/10/02
Hirdetés
A Tátrai Nemzeti Park (TPN) szeretné visszaállítani a turistaforgalmat az egy évvel ezelőtt lezárt a Niebieska-torony (Niebieska Turnia) sziklafalából történt sziklakitörést követően biztonsági okokból lezárt, a Świnicát és a Zawratot összekötő turistaúton. A tervek szerint a helyreállított turistaút a korábbitól kissé eltérő nyomvonalon vezet majd.
A nemzeti park őrszolgálata folyamatosan figyeli a Niebieska-torony környékét. „Az utolsó helyszíni bejárást követően arra a következtetésre jutottunk, hogy megtesszük az első lépéseket a turistaforgalom visszaállítása érdekében. A turistaút helyreállításáról van szó, melyet a következő évben szeretnénk végrehajtani” – mondta Szymon Ziobrowski, a TPN igazgatója.

Az útvonalat meg kell tisztítani a törmeléktől, és elképzelhető, hogy más nyomvonalon fog futni, mint korábban. Lehetetlen teljes mértékben megkerülni azt a területet, amelyen a sziklaomlás bekövetkezett, de a nyomvonal másik útvonalon való kijelölése javítja a turisták biztonságát, mivel ezáltal gyorsabban képesek lesznek áthaladni az érintett területen. Az útvonal kijelölése és megtisztítása után láncokat kell telepíteni az új nyomvonalra. „A végleges döntést a következő év elején fogjuk meghozni, azt követően kezdődhet az útvonal helyreállítása. Egyelőre nehéz egyértelműen megmondani, mi lesz a végleges megoldás, úgy gondolom, hogy a következő tél megmutatja majd, mennyire stabil a hegyoldal a sziklaomlást követően – tette hozzá Ziobrowski.
Forrás és fotó: https://portaltatrzanski.pl

Hirdetés
Hirdetés