A Tátra legmagasabb, legnagyobb, legmélyebb… Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2019/11/29
Hirdetés
A Tátra legmagasabb csúcsa, legmélyebb tava, legnagyobb vízesése, legmagasabban álló vagy legrégebbi menedékháza, és sok más érdekesség a Tátra lengyel és szlovák oldaláról.

A Tátra legmagasabb csúcsa…
…a Gerlach, más néven Gierlach, korábban Garłuch (szlovákul: Gerlachovský štít) 2655 méteres magasságával nem csak a Tátra, hanem ugyanakkor az egész Kárpátok legmagasabb csúcsa. A csúcsra nem vezet jelzett turistaút, turisták csak hegyivezető társaságában érhetik el. A csúcson 1997-ben egy fém keresztet állítottak. Mieczysław Karłowicz a „Tátra királynak” nevezte.


A Tátra legnagyobb tava…
…a Halastó (Morskie Oko), területe 34,93 ha. A tó tengerszint feletti magassága 1395 m, a Halastavi-völgyben (Dolina Rybiego potoku) található, a Menguszfalvi-csúcsok (Mięguszowieckie Szczytów) lábánál.

A Tátra legmagasabb, teljes egészében lengyel területen lévő csúcsa…
…a 2291 m magas Zerge-hegy (Kozi Wierch), amely a Zerge-völgyecske (Kozią Dolinką) és a Puszta-völgyecske (Pustą Dolinką) között emelkedik. A csúcson halad keresztül a Sas út (Orla Perć) nyomvonala. Megközelítésének legegyszerűbb módja a Lengyel-Öt-tó völgyéből (Dolina Pięciu Stawów Polskich) vezető fekete ösvény.

A Tátra leghosszabb és legmélyebb tava…
…a Nagy-tó (Wielki Staw) a Lengyel-Öt-tó völgyében (Dolina Pięciu Stawów Polskich), maximális hossza 998 m. Ugyancsak ez a tó a hegység legmélyebb tava, legnagyobb mélysége 79,3 m.

Lengyelország legmagasabb csúcsa…
…a Tengerszem-csúcs (Rysy, 2499 m), amely egyben a legmagasabb pont Lengyelországban. A csúcsnak három orma van, ezek közül a legmagasabb, a középső magassága 2503 m, ez azonban teljes egészében Szlovákia területén található.

A Lengyel-Tátra legmagasabban fekvő tava…
…a 2070 m tsz.f.m.-ban található Hátsó-Barát-tavacska (Zadni Mnichowy Stawek), amely egyúttal egész Lengyelország legmagasabban fekvő tava. A tavat kb. 10 hónapig jég borítja. A Barát-völgyben (Dolina za Mnichem) található, a Liptói-határhegyről (Szpiglasowy Wierch) látható (leginkább csak távcsővel).

A Tátra legmagasabban fekvő állandó tava…
…a Kék-tavacska (Modré pleso), amely 2157 (más források szerint 2192) méter tengerszint feletti magasságban, a Kis-Nyereghágó-völgyecskében (Dolinka pod Sedielkom) fekszik. A tavacska mellet vezet el a Téry menedékháztól (Téryho chata) a Kis-Nyereg-hágóba (Sedielko) vezető zöld jelzésű turistaút.

A Tátra legmagasabb vízesése…
…a Rejtett-völgyi-vízesés (Ťažký vodopád), amely kb. 100 m magas. A vízesés a Rejtett-völgy (Ťažká dolina) küszöbéről hull alá, és a Łysa Polanáról a Lengyel-nyeregre (Polský hrebeň) vezető turistaútról látható.

A Lengyel-Tátra legmagasabb vízesése…
…a Siklawa-vízesés (Wielka Siklawa), amelynek magassága kb. 70 m, és a Lengyel-Öt-tó völgye (Dolina Pięciu Stawów Polskich) küszöbéről hull alá. A vízesés mellett vezető zöld jelzésű turistaúton juthatunk el a Roztoka-völgyből (Dolina Roztoki) a Nagy-tóhoz (Wielki Staw Polski).

A Nyugati- (Liptói-) Tátra legmagasabb csúcsa…
…a 2248 méter magas Sebes (Bystrá). A gyönyörű panorámájáról híres csúcs a Tátra szlovák oldalán fekszik, lengyel oldalról a Szürke-nyergen (Siwé Przełęcz) keresztül közelíthető meg.

A Nyugati-Tátra legmagasabb, lengyel területen fekvő csúcsa…
…a jellegzetes piramis alakú Ék-hegy (Starobociański Wierch, szlovákul  Klín, 2176 m), melyről csodás kilátást nyílik a Nyugati- és a Magas-Tátrára.

A Tátra legmagasabban fekvő, turistaúton elérhető hágója…
…a 2372 m tengerszint feletti magasságban található Kis-Nyereg-hágó (Sedielko). A hágón át vezet a Javorináról (Tatranská Javorina) a Téry menedékházig (Téryho chata) vezető, télen lezárt turistaút.

A Tátra legmagasabban található vízgyűjtője…
…az Öt-tavi-katlan (Kotlina Piatich spišských plies) felső részén, 2207 méter magasságban fekvő, időszakos Téry-tavacska (Baranie pliesko), amely nyáron gyakran teljesen kiszárad. A tavacskához nem vezet turistaút, a Zöld-tavi-csúcsra (Baranie rohy) vezető, csak hegyivezetővel járható ösvényről érhető el.

A Lengyel-Tátra legmagasabban fekvő menedékháza…
…az Öt-tavi menedékház (Schronisko w Dolinie Pięciu Stawów Polskich). A Leopold Świerzről elnevezett ház Lengyelország legmagasabb hegyi menedékháza, amely az Elülső-tó (Przedni Staw) partján található, 1671 m tengerszint feletti magasságban, és többek között a finom almás pitéjéről (szarlotka) híres.

A legmagasabban épült menedékház a Tátrában…
…a Hunfalvy-völgyi menedékház (Chata pod Rysmi), amely 2250 m tengerszint feletti magasságban helyezkedik el. A menedékházat, amely csak a nyári szezonban (06.16-10.31) között van nyitva hegyi teherhordók (ún. serpák) látják el.

A Tátra legmagasabban fekvő, egész évben nyitva tartó menedékháza…
…a Téry menedékház, (Téryho chata, közismert nevén Térynka), amely az Öt-tavi-katlanban (Kotlina Piatich spišských plies) helyezkedik el, 2015 m magasságában. Az épület 1899-ben épült, ellátásáról hegyi teherhordók (serpák) gondoskodnak.

Lengyelország legmagasabban fekvő épülete…
…az IMGW-PIB Magashegyi Meteorológiai Obszervatóriuma a Gáspár-csúcson (Kasprowy Wierch), 1987 m tengerszint feletti magasságban. 1936-1937-ben épült, 1939 szeptemberében nyerte el az ország legmagasabb épülete címet, rangot, miután a Szovjetunió magához csatolta a mai Ukrajnában, a Csornahora hegyen (2028 m) található Pop Ivan csillagászati obszervatóriumot.

A Tátra legrégebben épült menedékháza…
…a Rainer-kunyhó (Rainerova chata, Rainerka, 1301 m). Az egyszobás kőépületet 1863-ban Rainer János György építette a Tarpataki-vízesésekhez (Studenovodské vodopády) látogatók számára. Az épületben jelenleg büfé, ajándékbolt és serpa múzeum működik.

A Tátra legismertebb mellékhelyisége…
…a Hunfalvy-völgyi menedékház (Chata pod Rysmi) mellett található. A mélység fölé függesztett WC a menedékház egyik attrakciója, amely panorámájáról és a falon található színes festményekről híres.
Forrás és fotók: https://gorydlaciebie.pl

Hirdetés
Hirdetés