Milyen folyadékot fogyasszunk túra közben? Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2017/05/09
Hirdetés
A táplálkozáskutatók szerint egy egészséges felnőttnek naponta kb. 2-2,5 liter folyadékot kell meginni. A folyadékpótlás iránti igény a hegyekben, túra közben természetesen növekszik. Mivel azonban a hátizsákban korlátozott a hely, valamint a hátunk kímélése céljából azt javasoljuk, hogy legfeljebb két másfél literes ásvány- vagy forrásvizet pakoljunk bele, és ha szükséges, ehhez rakjunk be izotóniás italt, aloe vera italt, kókuszvizet, vagy termoszban valami meleg italt. Nincs jelentősége, hogy a fentiek közül mit és milyen arányban választunk, a legfontosabb, hogy túra közben rendszeresen biztosítsuk a szervezetnek a folyadékpótlást. Mit pakoljunk tehát a hátizsákba egy több órás hegyi túra előtt?

Ásványvíz / Forrásvíz
A testmozgás következtében szervezetünk könnyen dehidratálódik, az ásványa anyagok kiürülnek, melyeket pótolni kell. Még egy rövidebb kirándulásra is érdemes egy vagy két másfél literes ásvány- vagy forrásvizet magunkkal vinni. A fogyasztásunk függ az időjárástól, az útvonal hosszától és nehézségétől, valamint a fiziológiai szükségleteinktől. Ásvány- vagy forrásvíz vásárlása során javasoljuk a helyi palackozóüzemek termékeit, melyek általában finomak, és jól oltják a szomjat.

Izotóniás ital
Hosszabb túrákra vigyünk magunkkal izotóniás italt, amelyek fogyasztása az egyik módja az elektrolitok és az értékes mikrotápanyagok pótlásának, beleértve a cinket és a magnéziumot, amely különösen fontos fokozott erőkifejtés során. Érdemes megnézni az italok címkéjét, és ne tévesszük össze az izotóniás italokat az energiaitalokkal, melyek fogyasztása a hegyekben kifejezetten rossz ötlet.

Aloe vera italok
Az egyik legjobb alternatíva túra közben a szénsavas italokkal szemben az aloe vera italok fogyasztása. Ezek kálium, magnézium és kalciumtartalmuk miatt tökéletesen hidratálják a testet, kiegészítve egyúttal a vérben lévő elktrolitok szintjét. Az aloe vera ital C-vitamint is tartalmaz, amely erősíti a szervezet ellenálló képességét. Ehhez társul egy kellemes, édes íz, amely hűtve hihetetlenül frissítő.

Kókuszvíz
Ennek fél literes palackjait az aloe vera italhoz hasonló áron tudjuk megvásárolni, és az összehasonlítás itt nem ér véget. A kókuszvíz, ahogy az aloe vera ital is, kiváló ásványianyag-forrás, különösen káliumot, magnéziumot és vasat tartalmaz. Fogyasztása jótékony hatással van a szívre és a vérkeringésre, és mint tudjuk a hatékony vérkeringés növeli az izmok oxigénellátását. Emellett érdemes megjegyezni, hogy ez a folyadék nem tartalmaz laktózt és cukrot, így mások mellett cukorbetegek is fogyaszthatják.

Tea / Kávé
Azokban az időszakokban, amikor szinte biztosan alacsony hőmérséklet vár ránk a hegyekben, vigyünk magunkkal egy termosz forró teát vagy kávét, amellyel felmelegíthetjük magunkat. Édesített vagy sem, forrásvízből vagy sem, a kávé vagy a tea kényelmes kortyolgatása a legszebb pillanatok egyike túra közben, amelytől a továbbhaladás is sokkal kellemesebbé válik. Meleg folyadék, ne feledjük!

Habár ezzel nem fedeztük fel Amerikát, de talán ismételten felhívtuk a figyelmet a magashegyi túrák során a folyadékpótlás fontosságára. A túrák során az elveszített folyadék pótlására leggyakrabban alkalmazott és legismertebb folyadékfélék, valamint ezek kombinációja mellett szót ejtettünk az aloe vera italokról és a kókuszvízről is. Ezek megfelelő szomjoltók, de ne feledjük, hogy a hegyekben az időjárás gyakran kiszámíthatatlan és szeszélyes. A hirtelen megváltozó körülmények meghosszabbíthatják utunkat, ezért a magunkkal vitt vizet és egyéb folyadékokat racionálisan és körültekintően fogyasszuk.

Forrás és fotó: https://www.findbed.pl
Hirdetés
Hirdetés