A fagyási sérülések helyes kezelése Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2017/01/11
Hirdetés
A kemény hideg és az esetleges fagyási sérülések ellen legegyszerűbben a célnak megfelelő, réteges öltözködéssel védekezhetünk. A mentősök tapasztalata szerint a fagyással leggyakrabban érintett testrészeink a végtagok, valamint a kevésbé védett testrészeink, mint pl. a lábujjak, az arc, az orr. A fagyás által érintett területeket arról is felismerhetjük, hogy a bőr színe halványabbá, viaszosabbá, később érzéketlenné válik, majd erős szúró fájdalom jelentkezik.
Ilyen esetekben az elsősegélynyújtás során fontos, hogy csak fokozatosan melegítsük fel az adott testrészt. „Semmi esetre sem szabad az érintett területet hóval dörzsölni, mivel ezzel fennáll a bőrsérülés veszélye. A betegnek lehetőleg a saját kezével kell hőt termelnie, például úgy, hogy a kéz fagyott ujjait a hónaljához szorítva melegíti. A hőtermelésben segíthetnek a meleg borogatások, de soha nem a meleg víz. Amennyiben a bőrön hólyagok jelentkeznek, orvoshoz kell fordulni.

Az alacsony hőmérséklet mindenhol, a hétköznapi életben és túra közben is megnöveli a balesetek kockázatát, melynek következtében gyakran kéz- vagy lábtöréssel kell számolni. Emellett a rándulások és a fejsérülések jelentenek fokozott veszélyt. Amennyiben egy ilyen sérülés idősebb, vagy krónikus betegségben szenvedő személyt érint, egy esés akár végzetes is lehet számára.
Esés közben különösen fontos a fejünk megfelelő védelme, ha lehetséges, próbáljunk meg a fenekünkre vagy a hátunkra esni, és a karunkkal próbáljuk enyhíteni az esés hatásait. Még mindig jobb egy törött kar, mint egy betört koponya, melynek a sérülései komolyabb következményekkel is járhatnak. Egy esetleges kicsúszást követő esés következményeinek enyhítésében jelentős szerepet játszhat a vastagabb ruházat, a bélelt kabát, a fejvédő és a kesztyű.

Forrás és fotó: http://www.info.sk
Hirdetés
Hirdetés